Mortimer

Kínai internetkávéház bezárások

Shanghaiban bezárattak 127 engedély nélkül működő Internet-kávéházat és elkobozták a számítógépeket - ez már a negyedik hatósági rajtaütés tavaly április óta. "Az engedély nélkül működő Internet-kávézók nem fizetnek adót és segítik az emberekre káros hatású pornográf anyagok elterjedését" - közölték a hatóságok. Egy legális kávéházat működtető tulajdonos üdvözölte a lépést, mivel elveszítette illegális vetélytársait. "Veszélyes helyeken olcsó bérleti díjakkal és gyenge minőségű számítógépekkel működtek, fele költséggel legális társaikhoz képest."
Jelenleg kb. 750 Internet-kávézó van Shanghaiban, és villámgyorsan terjednek Kína szerte; a kínai Internet-felhasználók száma elérte a 9 milliót és gyorsan növekszik. Ennek oka az otthoni számítógépek hiánya és a telefonvonal lefektetése nagyon drága.
Bill Clinton 1998-as kínai látogatásának egyik fontos állomása volt egy Internet-kávézó meglátogatása. De múlt csütörtökön az államtitkok fontosságára hivatkozva hoztak egy törvényt, amely alapján felülvizsgálnak minden weblapot és újságírót. Továbbá minden biztonsági kódolást használó vállalatnak és személynek jóváhagyást kell kapnia az illetékes hivataltól.

Forrás: BBC

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!