Mortimer

Figyelmeztették a kínai spammelőket

Veszélyben van a reklámlevelekkel bombázó felhasználók internetelérése, és rendőrségi akcióval is számolniuk kell.


Gyorsan nő a kínai internetfelhasználók tábora

Kína legnagyobb internetszolgáltatója, a China Telecom által a China Daily napilapban közzétett fenyegetés szerint dedikált levelesládákat fognak létrehozni, ahol a felhasználók jelentéseket tehetnek a spammelésről. A legsúlyosabb eseteknél a problémát továbbítják a rendőrség felé. Ezután az egyének figyelmeztetést fognak kapni a tevékenység beszüntetéséről, és a szabályokat folyamatosan megsértőket akár örökre is eltilthatják az Internet használatától.

A legtöbb spam cégektől, és árujukat vagy szolgáltatásaikat online értékesíteni próbáló magánszemélyektől származik.

Sok spekuláció van a lépés okairól, egyesek szerint nem is a reklámozók, hanem a disszidensek és az emberi jogi szervezetek növekvő internethasználata, külföldi kapcsolattartása ellen akarnak fellépni, és ezzel teremtenek jogi alapot az elérés megvonásához. Ezek a csoportok ugyanis a szabályozhatatlanság miatt a netet használják a gyors kommunikációra, a politikai információk terjesztésére, és így tudósítaniak az ország valamely pontján történt emberi jogi visszaélésekről.

A kínai internethasználat gyorsan nőtt az utóbbi hónapokban: 2000 első fél éve alatt duplájára, 17 millió felhasználóra. A használat növekedésével a kínai hálózaton lévő spam mennyisége is olyan mértékűvé vált, hogy feltétlenül szükséges visszaszorítása, mielőtt még nagyobb gondokat okoz.

A kínai kormányzat már eddig is nagy figyelmet szentelt az internet növekedésének, mivel veszélyforrást jelent az állam biztonságára. De ennek ellenére hétfőn Jiang Zemin elnök Pekingben számítógépszakértők előtt kijelentette, hogy fontolóra veszik, hogy elsődleges prioritást kapjon-e az internetes kommunikáció fejlesztése. A 16. Számítógépes Világtalálkozón (16th World Computer Congress) elhangzott beszédében kiemelte, hogy az e-mail, az e-kereskedelem és az interneten keresztüli távoktatás hasznos lehet a kínai gazdaság és társadalom fejlődésében. Persze azt is hozzátette, hogy a szabályozatlan "szeméthullám" kockázatot jelent, és a webet hackerektől nyüzsgő, a magánéletet megsértő, téves információkkal és biztonsági probémákkal teli helynek irva le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!