Berta Sándor

Minden drón azonosító­számot kaphat

Az egyik gyártó könnyebbé tenné a robotrepülőgépek azonosítását.

A DJI kínai cég azzal a javaslattal állt elő, hogy a pilóta nélküli légi járművek a jövőben továbbítsák a pontos helyzetükre vonatkozó információkat és a regisztrációs számukat. Mindez jelentős mértékben megkönnyítené az eszközök azonosítását.

A DJI javaslatának értelmében a drónok pontos helyzetére vonatkozó adatok és a regisztrációs számok továbbítása folyamatosan történne. Ez könnyen megvalósítható lenne, hiszen a robotrepülőgépek már eleve fel vannak szerelve kommunikációs rendszerrel, amely erre a célra is kiválóan felhasználható. Egy megfelelő vevőegységgel az adatokat bárki fogadni tudná. Az adatbázishoz ugyanakkor elsősorban a rendőrségek és a légi közlekedési hatóságok férhetnének hozzá, hogy az azonosítókód alapján megállapíthassák a tulajdonosok személyazonosságát.

A DJI a koncepciót az autóknál alkalmazott rendszámokhoz hasonlította. Azokat is bárki leolvashatja, de csak a hivatalos szervek azonosíthatják a tulajdonost. Így elvileg a felhasználók magánélethez fűződő joga sem sérülhet. A gyártó már bemutatta a koncepciót a Pilóta Nélküli Járműrendszerek Nemzetközi Szövetségének (AUVSI). Az ágazati szervezet jelenleg is gyűjti a dróngyártók javaslatait azzal kapcsolatban, hogyan lehetne nagyobb távolságból is megfelelően azonosítani a robotrepülőgépeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ha megnezzuk, akkor elvileg jelenleg csak az rc-s es infras iranyitasu rendszerek nem sugaroznak mar ma is egyedi azonositot. A bluetooth-osak es wifi-sek eseten van egyedi mac cim, a gsm-et hasznaloknal pedig imei es imsi szam. A johir, hogy bluetooth/wifi eseten ezek az azonositok publikusak, tehat mindenki lathatja oket, sot a manufacturer/product id alapjan meg az is kiszurheto, hogy melyik gyarto, melyik termeke es persze a szeriaszam alapjan meg a konkrent peldany ismerheto fel. Ha ezt hozzaadjak az olcso, csak rc-t meg infrat ismero valtozatokhoz, akkor meg is vagyunk. Infra eseten problemas lehet, hogy azokban jellemzoen nincs semmilyen ado, mert tul aprok es gyengek meg a radios egyseg felemelesehez is.

    Aki meg operaenekes, az ugyse fog polcrol levett dront, gyari szoftverrel hasznalni.
  • Alien69 #2
    Azt nem nagyon fogják. Max a tenoristák.
    Inkább az a kérdés, hogy ugye ehhez mobil internet kapcsolat kell. Azaz, még költségesebb, bár, ugye elvileg a mobil telón keresztül ez megoldható lenne ma is.
  • Macropus Rufus #1
    aztán majd lesz egy ap amivel át lehet állítani a sugárzott azonosítót :)