Berta Sándor

Jó üzletet lát az Intel a drónokban

A chipgyártó számára több szempontból is fontosak a robotrepülőgépek.

Az elmúlt években a drónok legtöbb alkatrésze nagyon olcsóvá vált, ezért könnyű és egyszerű lett nagyteljesítményű, egyúttal pedig megfizethető robotrepülőgépek kifejlesztése és piacra dobása. Ennek köszönhetően a pilóta nélküli légi járművek tömegcikkekké váltak. Christian Lamprechter, az Intel egyik vezetője kijelentette, hogy a pilóta nélküli légi járműveket már most is sok helyen alkalmazzák, de ezt csak alig tudják az emberek.

A processzorgyártó arra számít, hogy a drónok jó üzletet fognak jelenteni, hiszen az útvonalat is bejárni képes robotrepülőgépekhez processzorokra van szükség, hogy önállóan tudjanak navigálni és nagy adatmennyiséget generálnak, amelyeket olyan központokban dolgoznak fel, ahol szintén az Intel chipjei működnek. Vagyis a társaság többszörösen is profitálhat a pilóta nélküli légi járművek elterjedéséből.

A hobbi célból tartott drónok mellett komoly bevételt hozhatnak a professzionális robotrepülőgépek is. Ezekből ugyan jóval kevesebbet értékesítenek, de az áruk sokkal magasabb: egy hobbi célú pilóta nélküli légi jármű megvételére tavaly átlagosan 835 dollárt költöttek a fogyasztók, míg egy profi modell megvásárlására 25 000 dollárt.

A Gartner piackutató cég szerint szinte minden ágazatban vásárolnak a vállalkozások drónokat azért, hogy teszteljék és használják azokat. A leggyakrabban vezetékek, szélkerekek, napkollektorok és áramhálózatok felett végrehajtott ellenőrző repülésekre alkalmazzák a robotrepülőgépeket. A legismertebb profi dróngyártók közé tartozik a Yamaha, a Sense-Fly és a Kespry. A fogyasztók körében pedig a DJI, a Parrot és a Zerotech cégek a népszerűek - s új szereplőként megjelent az Intel, amely szeretné kibővítené az ügyfélkörét.

A vállalat tavaly januárban felvásárolta az Ascending Technologies nevű dróngyártó céget, de ez csak az egyike volt a konszern által az elmúlt években az ágazatban végrehajtott tranzakcióknak, ami tökéletesen jelzi, hogy az Intel nyitott az új piac iránt. Az üzenet egyértelmű: az Intel ezúttal nem akar lemaradni a különböző trendekről, mint tette azt korábban, az okostelefonok megjelenésekor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!