Berta Sándor

Virtuális tesztplatform drónoknak és robotoknak

Az új környezet az önállóan működő légi járművek és robotok gyártóinak segíthet.

A Microsoft által létrehozott Aerial Informatics and Robotics Platformnak köszönhetően a cégek csökkenthetik a fejlesztésre szánt összegeket és időket. A társaság két olyan problémát is megpróbált megoldani, amelyek az autonóm robotrendszerek esetében lépnek fel. Egyrészt a felhasználók meglehetősen realisztikus környezetben próbálhatják ki az eszközeiket anélkül, hogy felesleges költségekbe kellene bonyolódniuk, másrészt a virtuális környezetet felhasználnák az adatgyűjtésre is. Ahhoz, hogy az önállóan döntő algoritmusokat úgy programozhassák, hogy azok észszerűen reagálhassanak, rendkívül sok adatra van szükség.

Az új platform egy kisvárost modellez. Az első integrált jármű egy kvadkopter, de a nyílt forráskódú kialakításnak köszönhetően a programozóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy más drónokat is könnyen beillesszenek a rendszerbe. A robothelikopterrel repülni lehet a fotorealisztikus táj felett és eközben reagál a környezetére is. A Microsoft továbbá egy videóban bemutatta, hogy a drón akár egy objektumnak is nekirepülhet és működnek az ütközéselhárító rendszerek.


Az Aerial Informatics and Robotics Platform moduláris felépítésű, ezáltal szoftverekkel és hardverekkel egyaránt könnyen bővíthető. A különböző robotmodellek és szenzorok már eleve előre vannak telepítve. A program a Githubon elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!