Berta Sándor

Drasztikus bün­te­té­seket kaphatnak a közösségi oldalak

A német igazságügyi miniszter rendkívüli szigorral bírságolná meg a hatóságokkal nem együttműködő platformokat.

Heiko Maas (SPD) törvénnyel akarja kényszeríteni a közösségi portálokat az illegális tartalmak és a gyűlöletkeltő bejegyzések minél gyorsabb és hatékonyabb törlésére. Amelyik honlap üzemeltetői nem működnek együtt, azokat drasztikusan megbüntetné. Azok pedig, akik csak részben vagy nem időben távolítják el a kifogásolt anyagokat, vétséget követnek el - többek között ezt tartalmazza a politikus által elkészített és benyújtott törvénytervezet.

A dokumentum értelmében a vétségeket magánszemélyek esetében 5 millió euróig, míg vállalatok esetében 50 millió euróig terjedő pénzbírsággal sújtanák. De pénzbüntetést lehetne kiszabni akkor is, ha a közösségi oldal részben vagy teljes mértékben nem tenne eleget az illegális vagy gyűlöletkeltő tartalmakkal kapcsolatos jelentési kötelezettségének.

Maas kijelentette, hogy a cégek jelentési kötelezettségének köszönhetően ugyan javult a helyzet, de ez önmagában nem elegendő. A legújabb számok azt mutatják, hogy túl kevés vitatható tartalmat törölnek az üzemeltetők, ráadásul a folyamat túl lassú. A legnagyobb probléma továbbra is az, hogy a közösségi hálózatok nem veszik elég komolyan a tagjaik jelzéseit. A felhasználók által jelentett törvénytelen tartalmaknak a Twitter csupán az 1, míg a Facebook csak a 39 százalékát távolítja el. A YouTube esetében ugyanez az arány 90 százalék.

A döntéshozók arra akarják kényszeríteni a közösségi platformok üzemeltetőit, hogy a közeljövőben tegyenek elérhetővé a tagjaiknak egy könnyen felismerhető és elérhető eljárást, amely segíthet a jelzések továbbításában. Ezenkívül elvárás a jelenleginél gyorsabb reagálás. A felhasználói panaszok esetében ezentúl haladéktalanul meg kellene vizsgálni, hogy azok büntetőjogilag jogosak-e és a vitatott anyagokat 24 órán belül kötelező lenne törölni. Minden illegális tartalmat pedig legkésőbb 7 nappal a panasz beérkezése után el kellene távolítani a közösségi hálózatból.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője már tavaly novemberben elmondta, hogy a platformoknak is el kell fogadniuk a társadalmi játékszabályokat, ezt ugyanis az amerikai cégek nem érzik teljesen magukénak. Volker Kauder, a CDU német parlamenti frakcióvezetője hozzátette, hogy gondoskodni kell arról, hogy a jog a közösségi portálokon is működjön, a szigorítások mellett nem lehet elmenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #19
  És mennyire is voltak hasznosak a társadalmi változás előidézésében eme szoba-lázadó szoba-mártírok?
  Még jó, hogy Petőfi szeretett kávézni, és nem otthon szidta a falat a Pilvax helyett ...
 • fonak #18
  Természetesen, a középkorban is lehettél eretnek, a kommunistákat is szidhattad, amíg a négy fal között maradt (és nem hallották meg jóakarók). :)
 • mrzed001 #17
  Örülök, hogy még nem fogyott el innen az összes gondolkodni képes ember, mert a Big Bráner meg a nyálas Nyaló Világ generációval lassacskán Dunát lehet rekeszteni. Ezek egy része életképtelen liberálszemét, egy része meg egyszerűen csak ostoba, nihilista.
  És ha már virágnyelv, a hozzászólása végén jót nevettem, a kis freudi szoba-zsebhokis
 • dartois83 #16
  Hozzád meg kiszólt, te ordas f*szkalap? Bekaphatod te is meg a sok kis szoba-zsebnáci itt a fórumon...
 • ugh #15
  Ezt szandekosan irta igy, hogy felre ertheto legyen te nyomorult.
  Neked csak a szexualis toltetu resze jott le.
  Szoval a freud dolog inkabb rad vonatkozik.
  De amugy buta is vagy mint a picsa...
 • mrzed001 #14
  Nagyon sajnállak, hogy csodaszép nyelvünk ilyen színes és míves virágai egyszerűen csak elúsznak a szemeid előtt, nem érnek célba, nem nyílnak ki a megértés szirmai elméd mélyében.
  Azt, hogy nem is érted a virágnyelvet, meg gondolom ifjonti léted, vagy lekáderezett családi háttérnek köszönheted.
  Vagy csak egyszerűen ooooostoba vagy :D Ez van kérem.
 • TokraFan #13
  Ha nem akarsz sok kicsi mrzed001-et rohangálni magad körül, akkor jobb lesz, ha a kritikus pillanatban elvéted azt a célt...
 • dartois83 #12
  Az a saját dolgod, hogy a "négy fal között" neked a maszturbáció jut eszedbe.

  Amit állítasz a "felnőtt férfiról" pedig hülyeség, nőnek ne legyen véleménye? Vagy nem felnőtt férfinak?

  "Merev nézet"? "Célba juttatni"? Tele vagy Freud-i elszólásokkal (meg gondolom szexuális feszültséggel is) :D
 • mrzed001 #11
  Azt a 4 fal között elbújva dolgot, kérlek szépen úgy hívják, hogy maszturbáció.
  Egy felnőtt férfinak pedig legyenek egyenes, mások előtt is vállalt merev nézetei, amit nem fél nyíltan célba juttatni.
 • dartois83 #10
  Most is tagadhatod, ha a négy fal között megtartod magadnak.