Berta Sándor

Olcsón lehet közösségeket botokkal befolyásolni

A közösségi hálózatokban elhelyezett botokkal könnyedén manipulálható az emberek véleménye.

A botok hasznosak lehetnek például akkor, ha automatizált módon kell összefoglalni adatokat. Ezek lehetnek a televíziós műsorral, a tőzsdeárfolyammal, a finompor-szennyezéssel, vagy akár a földrengés- vagy hurrikánriasztásokkal kapcsolatos információk. A programok különböző forrásokból gyűjtik össze az adatokat és automatikusan értesítik a felhasználókat. A módszer egyáltalán nem nevezhető drágának: egy olyan szoftver például, amellyel 10 000 Twitter-fiókot lehet irányítani, ráadásul automatikus tweetel és retweetel, mindössze 500 dollárba kerül.

A legegyszerűbb megoldások csak előnyben részesítenek bizonyos híreket vagy válaszolnak a tweetekre, a bonyolultabbak képesek akár rövid hírek létrehozására is - utóbbiaknál már a mesterséges intelligencia is szerepet játszik. A területet Simon Hegelich professzor, a Müncheni Műszaki Egyetem Politikai Főiskolájának munkatársa tanulmányozta és kimutatta, hogy a botok azért annyira vonzók, mert lehetővé teszik a nagy volumenű véleményformálást. Már önmagában az problémát jelent, hogy nem lehet tudni, hogy a közösségi hálózatokban mennyi a számítógépek által generált hírek száma.

Katrin Weller, a Leibniz Intézet közösségi elemzési csapatának vezetője hozzátette, hogy a helyzet azért komoly, mert ha a botok azt az érzést tudják kelteni az emberekben, hogy létezik egy nagy közösség, amely bizonyos álláspontot képvisel, akkor ez befolyásolhatja akár a politikusokat is. A botok által végzett manipulációra különösen azok a felhasználók fogékonyak, akik az információkat egyetlen platformról, például a Facebookról szerzik be. S sajnos egyre többen vannak azok, akikre ez a jellemző.

Abban a szakemberek egyetértenek, hogy még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megállapítható legyen, milyen mértékben képesek a botok befolyásolni az emberek véleményét. Tavaly október óta egyébként a német kormány is vizsgálatot folytat a kérdésben. A részeredményeket összefoglaló dokumentumban az szerepel, hogy hiányoznak a botok hatását alátámasztó észszerű bizonyítékok. A politikai hatásoknál is komolyabbak lehetnek azonban a gazdaságiak: elég csak belegondolni abba, hogy mit tehet egy algoritmus egy cég tőzsdei részvényárfolyamával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #8
  Mondta Orbán: ha valaki azt hiszi, hogy a vélemény és sajtószabadságot a 2017-ben korlátozni lehet, az nagyon hülye. Egyetértek. Nem vagyok Orbanista kihangsúlyoznám! De jelenleg max bosszúságot lehet okozni 1-1 kiadónak, újságnak, online lapnak. Ha egyet bezárnak 3 másik csatorna lesz helyette. Hacsak a bix-et fel nem robbantják, lehetetlen központi cenzúrát bevezetni. Ha a facebookot kiixelnék, az emberek másik csatornára mennének át, ennyi történne. Az álhíreket pedig úgy gyártják le az oldalak és olyan mennyiségben, amennyire igény van. A híreket az igényekhez írják, nem a valósághoz. Tisztelet az alig fellelhető kivételnek.
 • fonak #7
  Na most képzeld el, ha kínai módra betiltanák, sőt blokkolnák valahogy. Elképzelem az Erzsébet-hídon f betűs táblákkal (mit táblákkal, tabletekkel:)) vonuló tiltakozó tömeget.
  A fosbúk és a többi kaptártudatot generáló szociális média új korszakot teremtett, az tény. Egyesek szerint "tények utáni korszakot". Itt már csak az érzelmek számítanak, információs buborékokba zárt csoportokkal, amelyek mind meg vannak győződve arról, hogy a másikok a félrevezetett hülyék, ők meg az igazság birtokosai.
  Egyrészt nem tartom teljesen negatívnak a dolgot, a fősodratú média irányítása alól kiszabadult tömeget próbálja a globálelit épp visszaterelni az akolba, lásd az izzadtságszagú erőlködést arra, hogy mindent "kamu hírnek", az orosz propagandának nyilvánítsanak, ami nekik nem tetszik. Minden kamu hír, ami nem illik bele a narratívájukba, pontosan úgy viselkednek, mint anno a komcsik. A Pravdában (bocs, New York Times-ban, Spiegelben, zsindexen stb.) van leírva az igazság, és az egyedüli igazság, aki mást mond, az Putler zsoldjában álló moszkal ügynök mind.
  Másrészt persze valóban ijesztő, hogy a buta emberek mennyi mindent bevesznek.
 • poiuztrewq #6
  "a helyzet azért komoly, mert ha a botok azt az érzést tudják kelteni az emberekben, hogy létezik egy nagy közösség, amely bizonyos álláspontot képvisel, akkor ez befolyásolhatja akár a politikusokat is. "

  Nekünk ettől nem kell tartanunk.
 • duke #5
  "felhasználók fogékonyak, akik az információkat egyetlen platformról, például a Facebookról szerzik be. S sajnos egyre többen vannak azok, akikre ez a jellemző."

  Bekene tiltani ezt a fosbukot, illetve az ilyen gyogyosoknak, az intenet hasznalatat is korlatozni kene.
 • Kara kán #4
  Te mit keresel itt?
 • Skylake #3
  Hát, mióta van lehetőség egészen komplex pénzügyi analíziseket bot-ok által megíratni, nem egy nagy kunszt akár például orbániában a napi agitprop médiában olyan híreket nyomtani automatizáltan a plebsznek, a vajna2-től kezdve a habony-lokálon át, aminek valóságalapja legfeljebb annyi, hogy a 'csúti fáraó, vagy valamelyik zsebet tömő samesza találta ki, megosztás, karaktergyilkosság, félelmek és gyűlölet kivetítése kapcsán, ahogy azt attól a f*sszopó finkelsteintől sikerült megtanulnia. (Szerencse viszont, hogy az egyoldalú kommunikáció annak tömegességével és egyoldalúságával arányosan, egy bizonyos telítődési ponton túl éppen az ellenvéleményeket erősíti!)

  És igen, csodálatos lehetőség, hogy a közeljövőben a különböző MI rendszerek lehetőséget biztosítanak arra, hogy tökéletesen megborítsák a hírközléssel és hírek hitelességét biztosító, eddig alkalmazott társadalmi működésmódokat. Ott van például az a pomádés fejű, alkoholista állástalan haknisztárnak kinéző, IQ-deficites, jó dolgában meghülyült öreg pávián, aki pont a kommunikációs torzítások, illetve a szűrési buborékok, illetve személyes információs vákuumokat létrehozó technológiák által kezdheti elefánt a porcelánboltban jellegű tevékenységét az USA-ban. Ezt még a jövőben majd megfejeljük az adott user aprólékos követéséből létrehozott profilra tökéletesen reflektáló, személyre szabott politikai üzenetekkel - Göbbels tapsolhat!
 • cateran #2
  Ez igy van..1 baseball uto filerekbe kerul es siman rabeszelheto vele barki barmire...ja, nem olyan botok?:P
 • esztyopa #1
  Tudunk Mi magunktól is hülyék lenni!
  Nem kellenek ehhez *bot*-ok.