Berta Sándor

A szellemi egészséget erősíthetik a közösségi oldalak

Számos emberre lehet jó hatással a Facebook, a Twitter és a többi platform használata.

A Melbourne-i Egyetem és a Monash Egyetem kutatói kimutatták, hogy a közösségi kapcsolatok jótékony hatással vannak az emberekre. Persze vannak olyan kockázati csoportok is, mint például a közösségi portáloktól függők, akiknél a használat depresszióhoz és félelmi állapotokhoz vezethet.

A szakemberek összesen 70 tanulmányt elemeztek ki és arra a következtetésre jutottak, hogy a Facebook és a többi közösségi honlap látogatása sok felhasználó számára lehet előnyös. A virtuális kapcsolatok útján az emberek másoknak is segíthetnek vagy maguk is segítséget kaphatnak. Azoknak például, akiknek általában nehézséget okoz a személyes kapcsolatok kialakítása, a közösségi oldalak esélyt jelenthetnek a szükséges támogatások és tapasztalatok megszerzésére.

Persze nem mindenkinek hasznosak ugyanolyan mértékben a közösségi platformok. Azok esetében, akik szeretik másokkal összehasonlítani magukat, vagy negatív gondolatokat osztanak meg ezeken a portálokon vagy valóban függők, elsősorban negatívak a hatások. Az ilyen személyeknél erősebben fennáll a veszélye annak, hogy depressziósakká válnak. Peggy Kern, a Melbourne-i Egyetem pszichológusa kiemelte, hogy az eleve depressziósok esetében pedig nő a kockázata az állapot rosszabbodásának.

Az elemzésből kiderült az is, hogy egyes emberek hajlamosak bizonyos magatartásmódokra. Így a közösségi honlapok nem csupán a gondolatokat és az érzelmeket tükrözik vissza, hanem megmutatják azokat a viselkedésmintákat is, amelyek a szellemi egészségre vannak hatással. Pont ez teszi érdekessé a közösségi platformokat a pszichológia számára. Elizabeth Seabrook, a Monash Egyetem pszichológus doktorandusza szerint a további kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy korán ki lehessen szűrni a szellemi egészség számára kockázatos tényezőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!