Berta Sándor

Három évig lesz még támogatás a Windows 7-hez

A Microsoft el akarja kerülni, hogy az operációs rendszer ugyanolyan sokáig maradjon a számítógépeken, mint a Windows XP.

Három éven belül teljesen leállítja a Microsoft a Windows 7 terméktámogatását. A szoftver 2009 októberében a Windows Vista utódjaként jelent meg és napjaink meghatározó asztali operációs rendszerének számít. A redmondi óriáscég ugyanakkor azt szeretné, hogy a Windows 10 még jobban elterjedjen, s legkésőbb három év múlva a jelenleg még Windows 7-est futtató számítógépekre és laptopokra is az új szoftver kerüljön. "Már a Windows XP esetében is láthattuk, hogy a vállalatoknak korán el kellett kezdeniük a váltáson gondolkodni azért, hogy elkerüljék a kapcsolódó későbbi kockázatokat vagy a költségeket" - jelentette ki Markus Nitschke, a Microsoft Németország Windows operációs rendszerekért felelős ügyvezetője.

A menedzser hozzátette, hogy a Windows 7 leváltását azért sem érdemes halogatni, mert az operációs rendszer már nem felel meg a korszerű technológiával és biztonsággal szemben támasztott követelményeknek. Ráadásul soha nem volt ennyire egyszerű átváltani egy új rendszerre.

A Microsoft már két évvel ezelőtt leállította a Windows 7 támogatását, de biztonsági frissítéseket még 2020. január 14-ig kiad a szoftverhez. Azután viszont már semmilyen támogatás nem lesz elérhető az operációs rendszerhez. A Windows 7 tavaly decemberben még az asztali számítógépek és a notebookok 48,34 százalékán futott. A szoftver tavaly novemberben már egy év haladékot kapott, annak ellenére, hogy korábban a Microsoft moratóriumot hirdetett az OEM-gyártók körében az előre feltelepített Windows 7-est használó konfigurációk ügyében. Az indok az volt, hogy továbbra is nagy a kereslet az operációs rendszert futtató PC-k és notebookok iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #73
    Nyugi, majd megkapod te is hogy nincs köze a hsz-ednek ahhoz amit írt. :)
  • TokraFan #72
    Miket hablatyolsz itt össze?
    Számos célhardver gyártó nem készít linux drivert, és semmilyen formában nem támogatja a Linuxot (várják ők is mint mindenki a Linux évét, ami minden évben notórius módon nem jön...no mindegy...széljegyzet volt).
    Namost ha a cégnek egy ilyen célhardver és/vagy berendezés kell a termeléshez/szolgáltatáshoz, akkor te itt hiába vered magad, nekünk akkor is winfoson kell rendszert építeni alá! Ez csak egy a lehetséges scenáriók közül, ami miatt NEM LEHET a Linuxot választani akkor sem, ha akarná valaki. A windows pedig alkalmas ipari környezetbe, nem tudom miről zagyválsz. Az NT4 is az volt, az XP is, és a W7 is (a winfos szervert tényleg hagyjuk meg a többit is). A gond nem az, hogy ezeket -hozzáértéssel-, nem lehet üzembiztossá tenni, hanem az, hogy kényszeresen kiszedik a cégek alól. Ennek nem technikai, hanem pénzügyi okai vannak, úgyhogy ne hablatyolj itt marhaságokat össze.
  • jkedzs #71
    csak poénból:
    nálam ubuntu 5 percen belül frissít internetről letöltéssel, mindennel együtt. utána újraindítás mindenféle frissítéskonfigurálás és egyéb bullshit nélkül. ingyen. és nem naponta, hanem havonta frissítek, mert nekem ahhoz van kedvem.
  • ttt1 #70
    Egy Nálunk volt mód a cégen belül lecserélni az XP-t, de egy gépen meg kellett hagyni HPLC (ami még bnc hálózattal kommunikál) és egyéb műszerek miatt. Win7re se nagyon lehet váltani. Ezeknek a készülékekne a Win10-re cserélése több 10 millió forint. Nem a 30 e ft-ot sajnáljuk a szar winre. 2. win10 a megvásárolt új mcfee vírusírtót is fenyegetésnek érzékeli (egyik update szó szerint leírtotta és berakta a fos defendert). Másszor dolgoztam volna napközben ere kiírta kritikus hiba miatt leáll a win. Újraindítás után meg merő véletlenségből frissítéseket telepít. Lehet pont azt az alkalmazást frissítette amit használtam?Munkaidőben?? Be van álítva hogy yhajnali 3 fele frissítsen szal nem én vagyok a hülye.. Szarik az ütemezésre amikor frissíteni akar frissít. Gigabites lanon lévő I5-6600-as gépet is megeszi reggelire a szar frissítés..
  • cylontoaster #69
    Csak egy példa, de található kismillió másik is:

    Szerk: a forrás kimaradt


    Az androidnál akkor nem probléma, hogy pár év után nincs support, a gonosz MS-nél viszont igen? :)
    Egyébként miért jobb az, hogy a hw gyártója dönt? Ettől még nem te. Talán többet lesz azon a hw-en tesztelve így, de kétlem hogy ez sokat segít.

    Itt egyszerűen az a szitu, hogy inkább a tömeg szempontjából kedvező beállításokat tettek, magyarul a sok de buta juzer lett a mérvadó, emiatt nyögnek azok, akik nem ezen a szinten vannak. Lehet használni linuxot, amit úgy állítasz be ahogy szeretnél, mert az pont az ellenkező oldalnak szól.
    Utoljára szerkesztette: cylontoaster, 2017.01.17. 15:28:02
  • mortep #68
    Androidnál az van, hogy a régi telók nem bírják el az újabb OS-t, ráadásul a frissítés az a telefon gyártójára van bízva, nem direkt a google-től jön az update... mármint OS szinten. Ezért érdemes nagy brand-es és legalább a középkategóriás telót venni, mert néhány évig biztos lesz rá support. Az alkalmazások frissítése általában automatikus de ki lehet kapcsolni. No ez egy újabb jó példa: a júzer kikapcsolhatja ha éppen zavarja. Hülye júzer nem tudja kikapcsolni, viszont ha volt annyira okos hogy kikapcsolta (és olyan hülye hogy manuálisan nem updatelt) akkor utánna ne rinyáljon ha esetleg ebből baja származik.

    Az OSX NEM rendelkezik lényegesen több biztonsági réssel, a windows nagyságrendekkel sérülékenyebb.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2017.01.17. 15:11:54
  • cylontoaster #67
    Az hogy egyik esetben rájuk hagyják, cseppet sem jelenti hogy okosabbak is :)
    Androidnál se rémlik hogy magától frissítene, tele is vannak a telók régi verziókkal. Tényleg úgy gondolod, hogy az átlag felhasználó értelmesen tudja használni ezeket az eszközöket?
    Mégegyszer: ettől még szerintem is indokolatlan a jelenlegi megoldás, ennél bőven lehetne kevésbé önjárő/agresszív. De a teljesen kikapcsolható/végtelenségig halogatható nem jó ötlet. Avagy legyen a Home-ban ilyen nem kikapcsolható, és ultimate vagy akármilyen verzióban kikapcsolható, ahol már feltételezhető esetleg hogy nem átlag juzer van.

    Vagy az se lenne hülyeség, ha (mint pl skype-nál volt régen) lenne különbség fő és alverzió közt, és más beállítást tudnál tenni rá, pl főverziót ne telepítsen magától, de az apróbbakat (amivel feltehetően kevésbé lesz gondod) igen.

    A macos talán nem véletlen lényegesen több biztonsági réssel rendelkezik(, a droidról nem is beszélve), nem hiszem hogy ilyen témában jó érv :)

    Off: Egy ideje a ccleanert nem tudom elindítani, mert a w10 szerint nem kompatibilis, én is anyáztam rendesen, értem én a másik oldalt is, én is rühellem is a w10-t, és közöm sincs az MS-hoz. Ettől még minden szart nem kell a nyakukba kenni, az se fér el ott, amit tényleg megérdemelnek.
  • asgh #66
    A macos-nél az os frissítést úgy oldják meg, hogy először megjelenik az update az appstore-ban. Ha akarod azon nyomban feltelepíted, ha elfelejted, akkor a gép adott időnként rákérdez, hogy akarod-e frissíteni a rendszert.
    Ez a módszer már csak azért is jól működik, mert előfordulhat, hogy az update adott esetben hazavágja a rendszert vagy egyes alkalmazások nem indulnak el. Ilyenkor érdemes kivárni a javított updatet.
    Ha a rendszer a "hülye user" helyett dönti el, hogy mikor mit telepít, azzal azt feltételezzük, hogy a fejlesztők tévedhetetlenek, ami igen távol áll a valóságtól, bármilyen rendszerről is legyen szó.
    Ráadásul ha egyetértenénk az MS gyakorlatával, akkor egyben azt is el kellene fogadnunk, hogy a windows felhasználók hülyébbek a mac felhasználóknál, mert a windows userekre nem lehet rábízni egy olyan döntést, hogy mikor frissítsen az OS, a mac userekre meg igen.
  • asgh #65
    Eszem ágában sincs az MS-t védeni, de most vagy úgy fogod fel az OS-t, mint egy terméket vagy úgy, mint egy szolgáltatást.
    Termékként a win7-et életed végéig használhatod, nem fog 5 év múlva leállni.
    Ha viszont a biztonsági javítások, driverek, stb. nélkülözhetetlenek a számodra, akkor az OS-t, mint szolgáltatást használod, márpedig egy fix árért nem várhatod el, hogy örök időkig járjon egy szolgáltatás.
    A Ford-os hasonlatod tehát csak félig áll meg: ha csak az autót nézed, akkor a win7 és a Ford között sincs különbség, mindegyiket addig használod, amíg akarod. A pótalkatrész ellátás, ingyen szervíz pedig egy autóhoz is csak limitált ideig áll rendelkezésedre, ahogyan egy os-hez is a frissítések.
  • mortep #64
    A nem hitelesített appokra általában warning-ol de ha vmire azt mondja h. potetially hamful meg a trójai azon érdemes elgondolkodni. Nem azt mondom hogy nincs vírusmentes loader, hanem azt hogy közülük elég sok virusos, mert feketén lehet beszerezni és nincs hiteles forrása