Berta Sándor

8800 új cég köszön­hető a Kickstarter platformnak

Nem elhanyagolható a portál munkaerőpiacra gyakorolt hatása.

A közösségi finanszírozású oldal a 2009-es elindítása óta gigantikus globális munkahely-teremtő motorrá vált, amelynek és az általa elérhetővé tett számos finanszírozási projektnek köszönhetően 8800 új vállalkozás kezdhette meg a működését. Erre az eredményre jutottak a Pennsylvania Egyetem kutatói. A tudósok anyagából és a Kickstarter saját adataiból kiderült, hogy a platform napjainkig 283 000 részmunkaidős és körülbelül 29 600 teljes munkaidős munkahelyet teremtett. A világ internetes közössége pedig mintegy 5,3 milliárd dollárt adott össze a különböző programok támogatására.

A philadelphiai szakemberek megállapították azt is, hogy ezer közösségi finanszírozási projekt után átlagosan 82 teljes munkaidős alkalmazottat lehetett munkába állítani. Sok olyan munkahely van, amely a Kickstarter nélkül nem is jöhetett és jött volna létre. A közösségi finanszírozás számos esetben kifizetődőnek bizonyult és többek között az Oculus virtuális valóság program vagy a Pebble okosóra megalkotása is jelentős részt az internetes közösség támogatásának köszönhető.

A Kickstarteren több mint 60 000 projektet fejeztek be sikeresen. Yancey Strickler, a platform társalapítója és vezérigazgatója kijelentette, hogy az oldal több embert is felbátorított arra, hogy létrehozza azt, amit szeretne és egyúttal lehetővé teszi a mecénások új generációjának kialakulását. A Kickstarter egyúttal komoly esélyt jelent azok számára, akik esetleg nem igazán képzettek, de mégis szeretik például a művészeteket, továbbá a platform többet kínálhat a szimpla napi munkánál.

Februárig a programokat támogató felhasználók több mint kétmilliárd dollárt adtak össze. A projektek számára összesen 165 kategória és alkategória létezett, s az egyes kezdeményezések összesen 169 országot érintettek. Eddig négy Kickstarter-program nyert el Grammy-díjat, míg az Innocente nevű rövidfilm Oscar-díjat nyert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!