Berta Sándor

Nem védte a gyerekektől szoftvereit az Amazon

Az Amazonnak kártérítést kell fizetnie a szoftverboltjából letöltött programokban végrehajtott vásárlások után.

Nemrég lezárult egy több éven át húzódó fellebbviteli tárgyalás. Az ítélet alapján a kereskedelmi konszern köteles azon gyerekek szüleinek kártérítést fizetni, akik korábban a különböző programokon belül vásároltak. A fiatalok sok éven át élhettek ezzel a lehetőséggel, ugyanis ezt sem a kereskedők, sem az Amazon nem akadályozták meg.

A társaságot a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) perelte be még 2014 júliusában azért, mert a testület indoklása alapján nem nyújtott megfelelő védelmet az online boltjában és ezáltal nem lehetett megakadályozni az alkalmazásokon belüli vásárlásokat, így a fiatalok komoly összegeket költhettek el. Az óriáscég e rendszernek köszönhetően 86 millió dolláros bevételre tett szert.

A kereset szerint 2011 és 2014 között a gyermekek úgy kezdeményezhettek vásárlásokat a programokon belül, hogy ehhez nem volt szükségük a szüleik engedélyére. Nem voltak biztonsági kérdések és a véletlen vásárlásokat megakadályozó alrendszerek sem. Változás csak 2014-ben történt.

Az ítélet alapján a szülőknek lehetőségük nyílik a korábban befizetett összegek visszakövetelésére. Az ügyben eljáró bíró elutasította az Amazon azon javaslatát, hogy az összegeket belső bónuszok vagy kuponok formájában adhassák ki. Ezt azzal indokolta, hogy azokat csak a vállalatnál lehet beváltani, vagyis így továbbra is az Amazon jutna bevételhez. A kártérítéseket 2017 januárjától kell visszafizetni és a folyamatnak jövő decemberig le kell zárulnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hunscripter #1
    Tessék mondani, például az FB mikor pereli be a szülőket, amikor a gyerkőcük kamu életkorral regisztrál?
    Költői kérdés...