Berta Sándor

Jöhetnek a kevesebbet fogyasztó okos­szemüvegek

A jelenlegi készülékek egyik fő hátránya a rövid üzemidejük. Ez a közeljövőben megváltozhat.

Az okosszemüvegek legnagyobb előnye az okostelefonokkal szemben, hogy szabadon hagyják a viselő kezeit, ezáltal sokkal hatékonyabban dolgozhat vagy tájékozódhat. A gond csak az, hogy a jelenlegi modellek akkumulátorai nagyon gyorsan lemerülnek. Megoldást jelenthet a hatékonyabb akkumulátorok készítése, de a Fraunhofer Intézet kutatói más oldalról közelítették meg a kérdést. A szakemberek egy különösen energiatakarékos, egyúttal nagyon nagy fényerejű kijelzőt fejlesztettek ki. A Fraunhofer kutatóinak több éves tapasztalatuk van az OLED-képernyőkkel.

Az okosszemüvegek esetében a vezérlőelektronikának és a beépített chipnek nagy adatmennyiséget kell feldolgoznia a másodperc tört része alatt, ez pedig komoly fogyasztást eredményez. Philipp Wartenberg projektvezető és a kollégái találtak egy módot a nagy adatmennyiség lecsökkentésére. A chipet úgy vezérlik, hogy az ne a teljes képet frissítse minden alkalommal, hanem csak a képernyőnek azt a részét, ahol valóban változik is valami. Amennyiben például egy filmben egy színész átfut a szobán, akkor csak az ő pozíciója változik meg, a háttér nem. Egy kerékpárosoknak készített navigációs alkalmazás esetében, ahol nyilak mutatják az utat, szintén felesleges lenne a megjelenített kép állandó megújítása. Mindez azt jelenti, hogy a vezérlő csak az adatfolyam egy részét engedi át, nem pedig az egészet.

A szakembereknek nem volt könnyű dolguk, hiszen át kellett tervezniük a chip és a vezérlőelektronika nagy részét. A munkájuk eredményeként már elkészült az úgynevezett FEP-képernyő első prototípusa, amelynek a fogyasztása csak 2-3 milliwatt, szemben az okosszemüvegek átlagos 200 milliwattos fogyasztásával. Wartenberg elképzelhetőnek tartja, hogy a kijelzőt nem csupán az iparban fogják alkalmazni, hanem a felhasználók és a sportolók számára is érdekes lehet. A kutatók szeretnék, ha a technika minél előbb bemutatkozna egy termékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #5
    sok sok évvel ezelőtt megcsinálták notebookokhoz hogy a különbség megy át, és aktiv matrixnál már most is probléma hogy túl sok alkatrész van per pixel. Ingyenreklám... Még pár fellángolás és kimegy az oled a köztudatból , az apple átállása eleve átmenetinek van exponálva a microled előtt.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.11.04. 16:16:48
  • Kara kán #4
    LehetNE egy nagy külső aksi, de akár a bicikli dinamójára is rá lehetne kötni ezeket, és akkor kvázivégtelen lenne az üzemidő.
  • tom_pika #3
    eddig azt hittem a fogyasztás nagy része a fényképzés miatt van... még mindig azt hiszem...
  • kvp #2
    Az aktiv matrix kijelzo eseten is frissitik a teljes kepet a kozponti egyseg es a kijelzo kozott, tovabba frissitik az egyes aktiv cellakat is idonkent, kulonben elhalvanyul a kep. Viszont ha jol ertem jelen esetben eleve csak a kulonbseg megy at, mint pl. a kis i2c-s vagy spi-s oled kijelzoknel, ahol csak a frissitendo cellak cime es az adat megy at a buszon az oled vezerlohoz. Raadasul ha jol ertem arrol van szo, hogy a teljesen fekete (=teljesen atlatszo) pixelek eseten mar a sor es az oszlopcimzes se megy ki, kvazi blokkonkent kikapcsoljak a nem hasznalt reszet a kijelzonek es csak olyan sebesseggel frissitenek, ami elengedhetetlen a kep elhalvanyodasanak elkerulesehez (onfrissito aktiv matrix eseten ez se kell, bar az 8-16x-ra novelne a bonyolultsagot). Egyik se uj technologia, de ha ezt beleraktak egy kozos chip-be, raadasul meg egy-egy aktiv matrixos optoszenzort is raktak minden pixelbe, akkor sikerult egy kijelzo meretu aktiv matrixos kamerat es egy szelektiv aktivitasu aktiv matrixos kijelzot kesziteniuk. Ez nem uj technologia, de uj fejlesztes, foleg a ketto kombinacioja.
  • Sir Cryalot #1
    "Amennyiben például egy filmben egy színész átfut a szobán, akkor csak az ő pozíciója változik meg" és ez bennevan az eredeti pr-ben is, az aktiv-matrix spanyolviasz feltalálásával egyetemben. Ezeknek nyilván megártott valami.