SG.hu

Nagy hiány lesz mérnökökből Magyarországon

Azoknak, akik most tervezik saját vagy gyermekük pályaválasztását, érdemes az informatikai képzések mellett egyes mérnöki szakmákat is számításba venniük, mert az elkövetkező 5-10 évben ezen a két területen különösen nagy lesz a kereslet az álláskeresők iránt – állítja a HVG Állásbörze főszervezője.

A jövő munkavállalóinak hozzá kell szokniuk, hogy aktív pályafutásuk legjellemzőbb tulajdonsága az állandó változás lesz. A technológia fejlődése és az egész világot behálózó infokommunikációs fejlesztések ugyanis folyamatosan arra késztetik majd őket, hogy képezzék magukat, és nyitottak legyenek az új ismeretek megszerzésére, nyelvtudásuk erősítésére. "Az Y és a Z generációhoz tartozók számára ez kevésbé fog gondot okozni. Ők beleszülettek az online világba, az interneten való 0-24 órás jelenlétbe, az angolul zajló kommunikációba. Viszont a korábbi korosztályok munkavállalóinak fel kell venniük a ritmust. Ha nem szánnak időt és energiát az önfejlesztésre, a technológia előrehaladásával párhuzamosan veszélybe kerülhet a munkájuk, vagy nehezebbé válhat az álláskeresésük.” – hangsúlyozta az állásbörze főszervezője, Hajdú Csongor.

A szakember meglátása szerint a napi nyolc órás irodai lét, és a helyhez kötött munkavégzés helyett a rugalmasság, a mobil foglalkoztatás egyre jelentősebb szerepet kap majd. Erre az informatikai iparágban már ma is számtalan gyakorlat létezik, például a programozás helytől, időtől függetlenül is végezhető tevékenység. De nem csak IT területen hasznos a mobilitás. Az okos eszközökkel a munkaidő fogalma máshol is gyökeresen átalakul, pl. otthon is elolvassuk a leveleinket, vagy útközben szervezünk megbeszéléseket. A hangsúly a feladatra és annak elvégzésére tevődik át, aminek megfelelően az sem lesz szokatlan, hogy a Facebookon csetelnek az emberek a munkához kapcsolódó témákról.

Nem lehet elégszer tudatosítani azt sem, hogy a felsőoktatásban tanulóknak érdemes mielőbb a gyakorlat megszerzésére koncentrálniuk. „Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok szívesebben alkalmaznak olyan pályakezdőket, akik rendelkeznek gyakornoki tapasztalatokkal. Ennek köszönhetően hatékonyabbak a feladatok, a munkahelyi kapcsolatok menedzselésében, nem mellékesen rövidebb lesz a betanulási időszakuk, illetve gyorsabban bevethetővé válnak.” – állapította meg Hajdú Csongor. Hozzátette, keresleti oldalról azt látja, hogy jelenleg nem képesek annyi, megfelelő tudással rendelkező IT-s frissdiplomást kibocsátani a hazai egyetemek, amennyit ne bírna felszívni a munkaerőpiac. Sőt melléjük felsorakoznak lassan a mérnökök is.

Hajdú Csongor várakozásai szerint a következő szűk egy évtized nagy kérdése az, hogy a magyar felsőoktatásban képesek lesznek-e növelni a diplomás mérnökök, illetve az informatikusok számát úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására, a pályakezdők tudása piacképes maradjon. Ha nem, akkor könnyen előfordulhat, hogy ezekben a szakmákban jelentős létszámhiánnyal kell számolni már rövid- és középtávon a vállalatoknak, ami egyik oldalon elmaradó beruházásokat, vagy akár gyárbezárásokat, a másik oldalon pedig csillagászati magasságokba emelkedő fizetéseket eredményezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #4
    Sz*r ügy !
    Az infrastruktúrát pofátlan gátlástalansággal nem lehet üzemeltetni !/csak a *bársonyszéket*/
    /Ha kíváncsi Valaki,hogy miért van az utóbbi időben rendszeres áramkimaradás,nézzen utánna az áramszolgáltatók *tulajdonosváltásainak*és azok *önköltségcsökkentő* intézkedéseinek./
    Viszont új *szereplők*jelentek meg a *szabadpiacon*,akik csak annyit tettek hozzá az áramellátásunkhoz,hogy *kihasítottak *maguknak egy szeletet a Nagy Tortából ! /pl.*hálózathasználati dij/
    Akinek más a véleménye,az nevezzen meg egy MÁSIK áramszolgáltatót,akivel kedvezőbb szerződést lehet kötni - ha a jelenlegi nem tetszik !
    /Úgyanis CSAK az MVM termel áramot,és CSAK 1 -azaz EGY hálózat/rendszer van ! Az összes,hangzatos név csak...parazita !
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2017.12.18. 19:14:00
  • esztyopa #3
    Azért épül annyi stadion,mert ahhoz elég egy *központi akarat*,meg egy csomó...haver.
    Egy ország zavartalan működéséhez nem kórházak,szociális háló,jól működő infrastruktúra,színvonalas oktatás,hanem stadionok,és díszburkolt dűlőutak kellenek !/A sport összekovácsolja a nemzetet/
  • grobs #2
    Az egész cikk retro. A "folyamatosan fejleszteni kell magad" 20 éve még volt akinek újdonság volt, az Y és Z generációs bullshit már 5 éve is ciki volt.
    Gépész- és villamosmérnök, illetve informatikus (programozó) hiány már kb. 10 éve van. 2-3 éve lett olyan mértékű, hogy az már túlórákkal sem kompenzálható ezért nagy cégek működését veszélyezteti.
  • Jawarider #1
    Most is hiány van.