MTI

Informatikushiányra panaszkodik a T-Systems

Középtávon a legfőbb technológiai trend a dolgok internete, az egymással kommunikáló eszközökre épülő megoldások egyre jobban befolyásolni fogják a vállalatok és az intézmények életét, a hálózatok és a szolgáltatások üzemeltetése, fejlesztése pedig egyre nagyobb igényt támaszt a képzett informatikai szakemberek iránt - hívja fel a figyelmet a T-Systems Magyarország.

Rékasi Tibor vezérigazgató szerint a minőségi utánpótlás kulcskérdés az informatikában, az Európai Unióban 825 ezer be nem töltött állást prognosztizáltak 2020-ra. Közleményükben ismertetik azt is, hogy a Magyar Telekom összesítése szerint jelenleg mintegy 300 ezer ember dolgozik a magyarországi infokommunikációs (IKT) szektorban, ugyanakkor mintegy 15 ezer szakember hiányzik. A szektor velük 400 milliárd forintnyi GDP többletet állíthatna elő a cég számításai szerint - emelik ki.

Rámutatnak arra is, hogy egy informatikus négyszer annyi GDP-t állít elő, mint egy átlagos munkavállaló, és bruttó átlagfizetésük is csaknem megkétszereződhet. Magyarországon a bruttó átlagfizetés jelenleg 250 ezer forint, a fejlesztők átlagosan 400 ezret keresnek havonta, viszont a bér vezetői beosztás nélkül is több mint 500 ezer forintra nőhet. A magas fizetésre nagy esélye van annak, akinek műszaki diplomája van, 10 év feletti tapasztalattal rendelkezik, nagy cégnél dolgozik, lehetőleg a távközlési szektorban - teszik hozzá.

A közleményben tájékoztatnak arról is, hogy a Magyar Telekom Csoport által indított Legyél Te is Informatikus! program keretében már több mint 2000 gyereket oktattak az önkéntesek Budapesten és vidéken a pályaválasztás előtt álló diákok szemléletformálása érdekében, hogy az informatikára vonzó pályaként tekintsenek. bbri \ guz \ gfp MTI 2016. március 24., csütörtök 19:00 Előző Következő

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #5
    Másrészt folyton ezt hallom: 10-20ezer szakember hiány van informatikusból... akkor miért nem alapítanak a nagyob multikközösen egy szakképző iskolát, ahol maguk módszereivel képzik ki a saját számukra alkalmas szakembereket, akár átképzési lehetőséggel is?

    Egy-két alap kezdeményezés van, pl codecool, vagy greenfox... de egyik sem munka mellett végezhető. Pedig volna rá igény, hogy munka mellett valaki átképezze magát a jobb jövedelem reményével. Nem is kevés.
  • Meridian #4
    "...a fejlesztők átlagosan 400 ezret keresnek havonta, viszont a bér vezetői beosztás nélkül is több mint 500 ezer forintra nőhet. A magas fizetésre nagy esélye van annak, akinek műszaki diplomája van, 10 év feletti tapasztalattal rendelkezik, nagy cégnél dolgozik, lehetőleg a távközlési szektorban "

    Ah... ezekszerint a TS-nél gombokat fizetnek. 10 év szakmai tapasztalattaal csak 400K bruttó?? Ennek a dupláját adják simán. Ez a kezdőfizu fejlesztőknél. Vagy jó, legyen 1-2 év tapasztalattal, de arra már adnak 400K-t, nem pedig 10 évre... ha van 10 év és még jó is, akkor nem 400K a fizetés, hanem inkább a duplája.

    Ja és ezt nem én találtam ki, hanem Hays felmérés... ezt pedig a TS-nél is tudják, mert ott is a Hays alapján sorolják be az alkalmazottakat...
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2016.03.27. 21:37:51
  • tobias88 #3
    A fizetés az ami biztosan sokat tesz a hiányhoz. Amíg a cég milliárdos hasznot könyvel el évente és ezzel párhuzamosan nem ad versenyképes fizetést (nálunk így van), addig el fognak menni az emberek. A bevétel az nyugati szinten van, de a fizetés az nem.

    Ezek közül az emberek közül, mindenki diplomás, beszél legalább egy külföldi nyelvet, ráadásul havonta több megkeresés is érkezik külföldről minimum dupla bérért. Most komolyan csodálkozik valaki azon, hogy hiány van? :)

    Én például itthon is legalább a munkaidő felében angolul beszélek, így hatalmas változást nem okozna a külföldi munka.

    A béren kívül a rugalmasság hiánya az ami sokakat nagyon zavar. Törzsidő meg hasonlók, teljesen értelmetlen dolgok. Nálunk bevezették most a csekkoló rendszert, nem is egy ember ment el a cégtől (többen külföldre). Persze nem ez miatt közvetve, de néhányaknál itt telt be a pohár...
  • Gauge #2
    Szívemből beszéltél. Két dolgot fűznék még hozzá:
    1.) Fizetések
    Bár a fizetések a magyar átlagnál magasabbak, de olyan környezetben, ahol a munka nagy része külföldi ügyfelek számára zajlik, akaratlanul is észreveszi az ember, hogy nyugati kollégáihoz képest rabszolga bért kap.

    2.) Vezetési stílus
    Nem T-System példa, valaki majd rácáfol, ha akar. Sajnos az a tapasztalatom, hogy multi ide-multi oda, sok, kommunikációs képességek teljes hiányában szenvedő egyént neveznek ki haveri kapcsolatok miatt.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2016.03.25. 11:16:49
  • bunny #1
    Nem informatikusból van hiány, hanem az értelmes munkaadókból. Nem kellene egy állásként meghirdetni 5 pozíciót, el kellene fogadni, hogy a távmunka nem ördögtől való dolog, meg ilyenek. És akkor talán találnának IT szakembert. Elfelejtik, hogy ebben a szakmában kicsit magasabb az IQ, ergo nem lehet olyan könnyen hülyére venni a dolgozót mint ahogy megszokták. És sokkal nagyobb mozgási rugalmasság, szar állásajánlatra nem fog senki rámozdulni, ha pedig úgy alakul, simán elmegy akár az országból is.

    Amíg ezt nem értik meg még az IT szektor munkaadói sem, addig picsoghatnak bármeddig.