SG.hu

Hiányosságokkal teli a frissdiplomások tudása

Évente egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalok tízezrei keresik életük első munkaadóját. A pályakezdők helyzete nem könnyű, ám a munkáltatóknak is legalább annyira problémás a megfelelő alkalmazott felvétele.

Nehéz a friss diplomások dolga a munka világában. Nagyjából mindegyikük ugyanazzal a háttérrel érkezik: diploma, némi nyelvtudás, kevés szakmai tapasztalat. Nem egyszerű kitűnni a többiek közül és megcsípni egy állást. A mai pályakezdőknek fel kell készülni arra, hogy akár hosszú hónapokig sem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát. Felmérések szerint több mint 50.000 pályakezdő fiatal keres állást. Ugyanakkor a munkaadói oldal helyzete sem egyszerű.

"A munkaadói oldal problémája, hogy nagyon nehezen találnak megfelelő munkavállalót. Ennek oka, hogy nem találnak megfelelő szakembert, mert hiányoznak a munkavállaláshoz szükséges kompetenciák. Az egyik legfontosabb munkaerő-piaci elvárás a gyakorlat-orientált tudás. A munkaadók azt szeretnék, hogy a frissdiplomások minél előbb hasznos és hatékony tagjai legyenek a csapatnak. Szakmailag általában kifogástalanok a hazai egyetemekről érkező fiatalok, azonban hiányzik a gyakorlati tapasztalatuk. Amit a cégek különösen hiányolnak, hogy legtöbbjüknek nincsenek céljaik, csak elvárásaik." - mondta Fehér Tímea, a My Science Mentor (MSM) program alapítója.

"Gond van sokjuk kommunikációs és a problémamegoldó készségeivel is. Megítélésünk szerint a szakmai tudás is sok esetben problémás: a diákok az iskolapadból kikerülve nem tudják összekapcsolni megszerzett elméleti ismereteiket a gyakorlati munkavégzéssel. A tapasztalataink szerint a tanultakat nem tudják azonnal szintetizálni, és nem képesek azt lefordítani saját nyelvükre, munkakörükre. A fiatalokat kereső vállalatok szájából leggyakrabban hallott kritika a fentieken túl az idegennyelv-tudást éri" - tette hozzá. A közgazdász, kommunikáció, pénzügy, marketing területeken köztudottan nagy a verseny a frissdiplomások között, ezeken a területeken a munkaerőpiac rákényszeríti a diákokat e hiányosságaik pótlására. A műszaki területen azonban a munkaadók versenyeznek, és azt tapasztalják, hogy emiatt sokan hajlamosak elkényelmesedni és ez okozza a műszaki frissdiplomások hiányosságait. Nehezíti a helyzetet a fiatal munkavállalóknál tapasztalható új trend, miszerint a fiatalok 2-3 év után tovább állnak és új munkahelyre távoznak. A fiatalok "bevethetőségéhez" szükséges átképzések, rengeteg időt és pénzt emésztenek fel a munkáltatók részéről.

A munkaadók a szükséges kompetenciák híján nagyon nehezen találnak megfelelő munkavállalót, a leendő munkavállalók pedig nem terveznek eléggé előre és nem tudják, hogy pontosan milyen ismeretekre lenne szükségük egy adott állás betöltéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #1
    "A fiatalokat kereső vállalatok szájából leggyakrabban hallott kritika a fentieken túl az idegennyelv-tudást éri" - tette hozzá." - Magyarországon magyarul beszélünk! Ha ez nem világos valaki számára az ne jöjjön ide! Sőt húzhatnának is már elfelé az országunkból!- a tolvajokkal egyetembe! Ha Magyarországra jössz tanulj meg magyarul vagy ne gyere!
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2016.10.26. 13:48:17