Berta Sándor

Az internet a legfontosabb egészségügyi tanácsadó

Egyre többen keresnek egészségügyi tanácsokat a világhálón.

Alexander Schachinger egészségügyi piackutató kifejtette, hogy az internet vált a német felhasználók legfontosabb egészségügyi tanácsadójává. Más országok ugyanakkor sokkal eredményesebben integrálták a digitális technológiákat a hivatalos egészségügyi ellátásba.

Az egészségügyi okokból internetező németek átlagéletkora 59 év. A nők 54, míg a férfiak 46 százaléka keres egészségügyi tanácsokat a világhálón. Az ilyen okokból szörfölők 43 százalékának van valamilyen krónikus betegsége, 29 százalékuk valamilyen akut betegségre, például influenzára vagy sérülésre keres választ; míg 15 százalékuk az egészséges életmódról, például a helyes táplálkozásról vagy a mozgásról akar többet megtudni.

Minden második páciensnek segítenek az egészségügyi alkalmazások a gyógyszerek helyes használatával és beszedésével kapcsolatban. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy a gyógyszereiket sokkal rendszeresebben szedik be a megfelelő alkalmazásoknak köszönhető.

A válaszolók 43 százaléka nyilatkozta azt, hogy alapvetően a webalapú adatfeldolgozással ért egyet, de ugyanennyien ellenzik is ezt. Fizetni viszont sem a krónikus betegek, sem az egészséges emberek nem szeretnének az egészségügyi szolgáltatásokért. A krónikus betegeknek csupán a 8, míg az egészségesek kicsit több mint 7 százaléka fizetett valaha ilyen szolgáltatásért.

Körülbelül 40 millió 14 évesnél idősebb német használja egészségügyi kérdésekben az internetet. Ezzel kapcsolatban német nyelvterületen 4000 honlap, fórum és alkalmazás érhető el. Néhány éve pedig digitális egészségügyi startupok új megoldásokat készítenek a betegek online vagy mobiltelefonos webalapú ellátásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!