Berta Sándor

Bőrre helyezhető trikorder készült

Kaliforniai kutatók megalkották a Star Trek orvosai által általánosan használt diagnosztikai eszköz prototípusát.

Az amerikai szakemberek egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amelyet a bőrre kell felhelyezni és amely az adott személy egészségügyi állapotát méri. Az első prototípus két értéket mér, a szívverést és a tejsavtartalmat, ezzel máris többet tud a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható szenzorok többségénél. A legtöbb kereskedelmi szenzor normális esetben csak egyetlen jelet mér, ez lehet a lépések száma vagy a szívverés. De miután a mostani fejlesztés biokémiai és elektrofiziológiai jelet is érzékel, ezért sokkal átfogóbb "fitneszellenőrzést" tud elvégezni.

A fő felhasználási területnek a sportot és az egészségügyet szánják. A megoldás alkalmas lehet például a szívbetegek tartós megfigyelésére vagy az atléták is alkalmazhatják teljesítményük növelésére. Az eszköz része egy kis méretű fémlap, amely az elektronikát és a beépített szenzorokat tartalmazza. Bluetooth-chippel is felszerelték, hogy a szenzorok adatait valós időben vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítani lehessen bármely okostelefonra, okosórára vagy akár egy számítógépre is.

A következő lépés a rendszer javítása, a kutatók az újabb verziókat több szenzorral látnák el, ezáltal további adatokat tudnak majd összegyűjteni. Patrick P. Mercier, a fejlesztők egyike közölte, hogy az átfogó céljuk egy olyan hordozható, trikorderszerű eszköz megalkotása, amely egy időben képes számos kémiai, fizikai és elektrofiziológiai jelet mérni, akár egész nap is. Az elkészített prototípus egy fontos lépés, amely megmutatja, hogy mindez lehetséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    A szívverés az ekg előtti időkben volt leginkább diagnosztikai értékű, valószínűbb, hogy az eszköz inkább kételektródos ekg.
    A tejsav már jobb, bár annak diagnosztikus felhasználásához nem szabad enni és edzeni jó pár órával a mérés előtt (ami azért egy fitnesz-szenzorhoz elég extrém feltétel), különben értékelhetetlen.
    Verejtékszenzort már régebben is használtak, de az nem kapott FDA engedélyt.