Berta Sándor

Korlátozzák a brit ké­mek adatle­kérdezéseit

Az új szolgálati utasítás precízen szabályozza a hozzáféréseket.

A brit Government Communications Headquarters (GCHQ) által fizetett kémek számára a jövőben szigorúan tilos az adatbázisok használata azért, hogy rákeressenek a saját adataikra (az útlevelük számára stb.). A The Register azt írta, hogy az érintett alkalmazottaknak be kell tartaniuk azokat a belső irányelveket, amelyek a Tempora és más megfigyelési programokhoz kapcsolódó nyilvántartások adatkezelését szabályozzák.

A titkosszolgálat vezetői a szigorú előírásokkal és azok betartatásával akarják megakadályozni az adatbázisokkal kapcsolatos visszaéléseket. A dokumentum világosan leírja, hogy a kémek nem kereshetnek olyan információkat, amelyek nem feltétlenül szükségesek aktuális munkájuk elvégzéséhez. A jövőben tilosak azok az adatlekérdezések is, amelyek mások magánszféráját érintik.

A változtatásra nem véletlenül került sor, ugyanis korábban voltak olyan esetek, amikor egyesek a saját céljaikra használták a GCHQ nyilvántartásait és ezzel átléptek egy határt. Előfordult például, hogy egyes ügynökök címeket szereztek meg azért, hogy az illető részére születésnapi üdvözlőlapokat küldjenek. De volt, hogy útlevélszámokat ellenőriztek le azért, hogy megszervezhessék a személyes utazásaikat. A hivatal vezetői felhívták a figyelmet arra is, hogy a munkatársaknak pontosan tisztában kell lenniük azzal, hogy az adatbázisokból exportált információk továbbra is személyes adatoknak minősülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!