Berta Sándor

Jogszabálysértő a Facebook lájkgombjának adatgyűjtése

Egy német tartományi bíróság ítélete komoly hatást gyakorolhat a Facebook és a lájkgombot alkalmazó cégek életére.

A düsseldorfi tartományi bíróság helyt adott annak a beadványnak, amelyet Észak-Rajna-Vesztfália Fogyasztóvédelmi Központja nyújtott be. Az ítélet értelmében a különböző online boltok és vállalatok - a felhasználók belegyezése és a funkció célja, illetve megindoklása nélkül - nem használhatják a lájkgombot a honlapjaikon. Amennyiben ezt mégis megteszik, úgy automatikusan adatvédelmi jogsértést követnek el.

Bár az ítélet nem jogerős, de ennek ellenére azonnal végrehajtandónak minősül, így alapvetően megváltoztathatja az internetes kereskedelmet. A fogyasztóvédők már tavaly tavasszal azt sürgették, hogy több cég is, köztük a Nivea (Beiersdorf), a Payback és a KIK változtassanak a jelenlegi rendszeren. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a lájkgomb algoritmusa miatt a Facebook azonnal láthatja, hogy az adott felhasználó éppen milyen oldalakat látogat meg vagy milyen termékek iránt érdeklődik, ráadásul mindez független attól, hogy valaki regisztrált tagja-e a közösségi platformnak vagy sem.

Wolfgang Schuldzinski, a fogyasztóvédelmi központ vezetője kijelentette, hogy a cégeknek felvilágosítási kötelességük van a látogatóik felé azzal kapcsolatban, hogy a lájkgombbal adatgyűjtés és -tárolás valósul meg, s az információkat az emberek megkérdezése nélkül további célokra használják fel. Számos cég belegyezett abba, hogy a mostani formájában nem alkalmazza tovább a lájkgombrendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elemir #4
    Nevetséges az egész. Rohadtul nem kötelező rányomni lájk gombra, sőt mocskosul nem kötelező regelni FB-re. Sőt privát mód használata is lehetséges. Sőt az internetet sem kötelező használni. Kezdek kilenni ezektől... A többi meg helyesli, hogy egy cég ne vegye el a lelked, de eszébe nem jut egyik majomnak sem, hogy a hatalmát akarja korlátozni, hogy odaadja másnak...
    Persze értem én, hogy korlátozni kell őket, de némelyik olyan nevetséges okokra hivatkozik, fáj olvasni.
    Egyébként kategorizálni kellene az oldalakat X szintben és aszerint keresd fel őket, hogy ellopják-e az életed és ha igen, mennyire. Röviden. mint a tv-knél a karika.
  • Sir Cryalot #3
    Ha majd a részvényárfolyamon látszik akkor az komoyl hatás lesz.
  • Sydra #2
    Ez a világ legnagyobb ostobasága. Mintha egy 5 éves kisgyerek most realizálná, hogy hogyan működik az internet.
  • Skylake #1
    Helyes, helyes, csak így tovább!

    Egy gond lesz csak: ha minden weboldal és applikáció minden ilyen jellegű aktivitásról tájékoztatni kellene a webező tömegeket, akkor kb. 24/7-ben az erre vonatkozó dolgokat kellene olvasniuk.

    Hint: Terms and Conditions May Apply, avagy az "ingyenes" web bája.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Terms_and_Conditions_May_Apply