Berta Sándor

Nem jó, ha csak fehér férfiak fejlesztik a mesterséges intelligenciát

Az a jó, ha a fejlesztés során minél több szakember szempontjait és kultúráját veszik figyelembe.

Jeff Dean, a Google Brain projekt munkatársa szerint az ágazatban a technológiánál sokkal veszélyesebb lehet a multikultúra hiánya. A program célja egy olyan magasan fejlett mesterséges intelligencia rendszer kifejlesztése, amely egyszerűbbé teheti az emberek életét.

Azonban hogyan lehetne a kitűzött célt megvalósítani, ha nem lehet figyelembe venni más álláspontokat, más kultúrákat vagy akár csak más nemeket? A technológia miként hozzon pozitív változásokat, ha nem tudjuk, hogy kiért is teszi mindezt? Csupán az emberiség egy kis részének? Amennyiben igen, akkor az valóban pozitív dolog lenne mindenki számára? Vagy a nemek és a kultúrák közötti különbségek megmaradnának vagy akár erősödnének is a mesterséges intelligencia miatt? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják Deant.

A szakértő nem hiszi, hogy egy mesterséges intelligencia valamikor olyan döntést fog hozni, hogy az emberek feleslegesek és ezután bevezeti az emberiség megsemmisítését. Ugyanakkor az igenis aggasztja, hogy hiányzik az ezen a területen zajló fejlesztésekből a multikultúra és a sokszínűség. Dean ezért ügyel arra, hogy az ő csapatában lehetőleg minél több különböző származású, nemű és kultúrájú ember legyen, akik így mind hozzájárulhatnak a saját tudásukkal és nézőpontjukkal a projekthez. Emellett az is fontos, hogy amíg az egyik szakember biológus, a másik mérnök, a harmadik pedig orvos legyen. Ezzel a multikultúrával és összefogással elérhető az, amire a csoport egyes tagjai önmagukban soha nem lennének képesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #22
    Ez egy hülye.
  • zola2000 #21
    Ehhez nem sok AI kell csak pár 3D modellt lehet bámulni ... ellentétben a summer lessonnel (ami vr kommunikációs játék) csak azokon meg sok a ruha :)

    https://youtu.be/wIl2-5f8NTo
  • Sir Cryalot #20
    ezeknek az embereknek főleg vr-hoz kell ai szerintem
  • zola2000 #19
    Lényege az volt, hogy kelet-ázsia is kiveszi a részét az mi fejlesztésében (csak rosszul fogalmaztam)

    Nők ott sem nagyon dolgoznak a területen.
  • gergely1991 #18
    Vajon miért? Mi is volt a célja a AI-nak?
  • NEXUS6 #17
    Hogy mi van!?

    Mi ez a baromság?
  • zola2000 #16
    Nemrég épp csak robotokkal működő étteremről volt hír kínából vagy japánból ápolórobotokról illetve mindkét ázsiai országból jöttek hírek önvezető autók teszteléséről ... illetve amerikai kutatók között is sok az ázsiai kinézetű, szóval a hír nem igaz.

    Ja, hogy nincsenek nagyon feketék? Vajon miért?
  • yamato41 #15
    Hátméghogymitképzelszmáte! Minden ember 178 cm magas, lábtól fejig színváltó, hermadfrodita, ami a libanyafok képe előtt lebeg. Persze mindenek előtt őrülten fogyaszt, nem kérdez, angszocul beszél és természetesen ateista.
  • OGMontana #14
    Be different like everyone else...join us as a individual borg.

    Milyen jó lesz multikulti AI, de amelyik máskép kezd el gondolkodni azt szétszedik és megsemmisítik?
  • Fbn Lx #13
    "Vagy a nemek és a kultúrák közötti különbségek megmaradnának vagy akár erősödnének is a mesterséges intelligencia miatt?"
    Úristen, hát ez tarthatatlan lenne, bizony mondnom. Megmaradnának a különbségek a nemek és a kultúrák között? Hát ki akarna egy ilyen disztópikus világban élni? Homogenizációt már neki!