Berta Sándor

Eszközvezérlő tetoválások jöhetnek

A különleges tetoválást a Microsoft Research és az MIT tudósai fejlesztették ki és a segítségükkel különböző eszközök vezérelhetők vagy információk cserélhetők a beépített Near Field Communication (NFC) chipnek köszönhetően.

Az új megoldások számos dologra felhasználhatók lesznek. A DuoSkin nevű tetoválások a jövőben készülékek vezérlőegységeként éppúgy szolgálhatnak majd, mint információtároló modulként vagy kijelzőként. Nem csupán olcsóak, de kifejlesztőik szerint esztétikusak is. Az alapjukat az alkalmazott aranylemezek jelentik, amiket felvisznek a bőrre. A módszerrel érintőpadok vagy akár gombok is készíthetők, amelyeken keresztül a felhasználók zenelejátszót vagy más programokat, esetleg különböző eszközöket vezérelhetnek. A jelek átviteléről egy Arduino egység gondoskodik, amely a tetoválással egy vékony dróton keresztül van összekötve.


A tetoválás formája viszonylag szabadon választható, így akár egy közvetlenül a bőrön hordott ékszerré is válhat. Az aranylemezek alkalmazása mindenesetre a kutatók szerint sokkal bőrbarátabb megoldás, mint a rézé, amit egyébként szintén kipróbáltak. Aranylemez-tetoválásként NFC chipek is felvihetők a bőrre és ezekben az esetekben bizonyos mennyiségű adat tárolható el, amelyek például okostelefonról hívhatók le. Ezenkívül kialakítható egy képernyőfunkció is.


2013-ban már írtunk egy olyan amerikai találmányról, az "elektronikus tetoválásról", amely a hajlékony áramköreivel képes egy EEG pontosságával rögzíteni több összetett agytevékenységet. A tetoválás a fejlődésben lévő magzat megfigyelésére is alkalmas lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #1
    innen már csak egy lépés a becsippeztetés.. chip tetoválás..
    az emberek maguk akarják majd, hogy beléjük ültessék, rájuk tetoválják a megjelölést