Berta Sándor

Testbe építhető chip sugározhatja az adatokat

Amerikai kutatók olyan miniatűr eszközt fejlesztettek ki, amely a test információit továbbítja.

A tervek szerint az új megoldást integrálni fogják a diagnosztikai chipekbe, majd injekció segítségével bejuttatják az emberi szervezetbe. David Wentzloff, Yao Shi és David Blaauw, a Michigani Egyetem munkatársai az International Solid-State Circuits Conference keretében mutatták be az új eszközt, amelynek mérete csupán 1 x 1 x 10 mm. A chip hatótávolsága körülbelül 50 centiméter és a továbbított jelek akár 3 centiméter vastag anyagon is áthatolnak. Az 50 centiméteres hatótávolság arra tökéletesen elegendő, hogy az adatokat például egy okostelefonra eljuttassák.

Az ilyen megoldásoknál a két legfontosabb dolog az energiaellátás és az antennák teljesítménye. Utóbbiaknak viszonylag nagynak kell lenniük, ez viszont ellentétben állt a miniatűr mérettel. A kutatók ezt úgy oldották meg, hogy az adó- és a vevőantennát együtt fejlesztették ki. Az antennák végül 1 milliméteresek lettek. Az energiaellátás területén a chipnek az adásokhoz rövid időre viszonylag sok energiára van szüksége - többre, mint amennyit az akkumulátor biztosítani tud. Blaauw és a kollégái ezért egy kondenzátort építettek be. Az akkumulátor csak lassan tölti fel a kondenzátort, amely az energiát az adásoknál használja fel. Ezután az akkumulátor újra feltöltődik.

A chip olyan stádiumban van, hogy már most is integrálható egy az emberi szervezetbe injekcióval bejuttatott rendszerbe. Olyan szenzorok készítését teszi lehetővé, amelyek a hőmérsékleti, vérnyomás és pH-értékeket, valamint más adatokat gyűjthetik össze, illetve képeket készíthetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #6
    Ne told túl kérlek, ez a szokásos clickbait és flamebait cikk az SG-n. Nem egy Slashdot, na. A technológiáról meg annyit, hogy tökéletesen árnyékolható, és bőven ott van a többi, amit kvp írt.

  • TokraFan #5
    Egy újab megtévedt, agybeteg vallási fanatikus...
  • zsgaby #4
    Az egy orvosi segédeszköz, nem pedig egy adminisztratív jellegű.
  • Cat #3
    És a pacemakerre mit mondasz? :D
  • kvp #2
    Azert ez meg igy is egy 1 centis femtuske, kb. 2 centire a bor alatt, viszont a hasznalhatosaga az minimalis. Az adoteljesitmeny problemajat mar egy ideje megoldottak a lopasgatlo matricaknal es ez is az, csak szenzorokat is kapott. A vett jelbol kapja az energiat, tehat aksi nem nagyon van benne csak kondik. Az egyik latja el tappal a muszereket es a logikat, a masikat csak az adas jelehez hasznaljak. Ha megszunik a kozpont jele, akkor nem tudja tobbet feltolteni az ado egyseget es szepen lassan lemerul a meroegyseg is. Viszont ha nincs kozpont, akkor ugysincs kinek adni, a tarolasi kapacitas meg eleg veges egy ilyen kis aramkorben.

    Az, hogy az adashoz szukseges energia tobbszoroset kell az aldozat szoveteinek melegitesere forditani, hogy eleg energiat kapjon belul a chip, azt nem emlitik, de az osszes kulso tapos radios rendszernek ez az atka es szvsz. a megoldas elonyeit nagyban elnyomjak a hatranyai.

    ps: Mar tobbszor gondolkodtam rajta, hogy keszittetni kellene az egyedi nyomtatasu hitelkartya szolgaltatas kereteben egy illuminatusos, szabadkomuveses, aranyborjus kartyat, rajta a megfelo szamokkal es arany betukkel a 'mark of the beast (tm)' markajelzessel, de valahogy aztan mindig elmaradt, pedig paypass-al egyutt milyen jo poen lenne ezzel fizetni... (persze szvsz. az emberek 99%-a nem ertene meg, sot szerintem sokaknak tetszene is)
  • zsgaby #1
    A Jelenések 13:16-17 így szól:

    „Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.”