Berta Sándor

2021-től nem építhetők kisebb tranzisztorok

. A chipgyártók szerint a fejlődés 2021-től lassulhat le.

Már 2013-ban arról írtunk, hogy hamarosan megdőlhet Moore törvénye, amely lassan, de biztosan eléri a határait. A szakember évtizedekkel ezelőtt megjósolta, hogy a chipekben található tranzisztorok száma, illetve az egységek teljesítménye 18-24 havonta meg fog duplázódni, miközben méretük nem változik. Gordon Moore, az Intel Corp. társalapítója 2002 júliusában vehette át George W. Bush amerikai elnöktől az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb rendű civil kitüntetését. Kitüntetésekor Moore azt nyilatkozta , hogy a chipipar a törvénynek megfelelő ütemben fog tovább fejlődni, némi lassulás ugyanakkor érezhető lesz. "A megduplázódás üteme valamelyest lassul" - mondta, majd hozzátette: "Fokozatosan eljutunk oda, hogy az egyes komponensek valóban egy-egy atomból épüljenek fel.

Most a Semiconductor Industry Association (SIA) arra hívta fel a figyelmet, hogy legkésőbb 2021-től a tranzisztorokat nem lehet majd kisebb méretűre készíteni és nem lehet pusztán a tranzisztorok méretének további csökkentésével jobb chipeket gyártani. Ez pedig a teljes ágazat fejlődését lelassíthatja.

Napjainkban a korszerű chipek 14 nanométeres gyártási eljárással készülnek és nagyon úgy tűnik, hogy a gyártók az 5 nanométeres gyártási eljárásnál érik majd el a fejlődés határait. Érdekesség ugyanakkor, hogy nem a fizika határai fognak gátat szabni a további fejlesztéseknek, hanem sokkal inkább a piacgazdasági szempontok. A 10 nanométeresnél kisebb tranzisztorokat tartalmazó chipeket nagyon nehéz már gazdaságosan gyártani.

A cégek számára megoldást jelenthet a tranzisztorok egymásra való helyezése. Mindez elsősorban a gyártók számára jelent majd a kihívást, ugyanis jelenleg még alig alkalmaznak ilyen jellegű technológiákat. Ennek oka részben az, hogy az ügyfelek, például az Apple és a Qualcomm, határozzák meg a keresletet és jelenleg nincs igényük ilyen megoldásokra. A másik ok, hogy jelentős mértékben lecsökkent a piaci szereplők száma. Amíg az 1990-es évek végén még 19 chipgyártó volt jelen a piacon, addig ma már csupán négy számít fontosnak: az Intel, a Globalfoundries, a TSMC és a Samsung.

Végül, van még egy szempont, amely komoly kihívást jelent, ez pedig a fogyasztás. Könnyen eljöhet ugyanis az az időszak, amikor a számítógépek globális áramigénye meghaladja majd a világ energiatermelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cefet #9
  Nem hittem, hogy lesz ilyen, de osztom véleményed...
 • gforce9 #8
  nemhogy ökörség, de fizikai képtelenség is
 • molnibalage83 #7
  És amikor a világ elkezd majd fejlődni, akkor az a cirka 1-2 mrd ember, akinek 0 áramfogyasztása van, akkor szerinted PC-vel dobja majd meg fogyasztást vagy világítással, mosógéppel, légkondival, HŰTŐGÉPPEL - ez a modern társadalom alapja, mert tárolhatóvá teszi az élelmet - vagy mással növeli? A fejlett világban a kérés az, hogy kinek nincs okostelefonja. A szerverpark már most is ott van mögötte.

  Borzalamsan nagy ökörség kell azt leírni, hogy a számítógépek energia igénye elérje azt, amit az írás sugall.
 • VolJin #6
  Az informatika jelenleg az áramfogyasztás 10-15%-a. Ebben a hálózatok és a szerverparkok is benne vannak, nem csak az asztali pc-d.
 • TSImike #5
  Na igen... Anno mikor megvettem a Core 2 Quad után a Core i7-et, nem csak a teljesítmény nőtt, de emellett a fogyasztás is csökkent. Tervezgetem a videókártya cserét is, és ahogy nézem ott is ez a tendencia. Szóval még ha több gép is lesz, nem biztos hogy az többet is fog fogyasztani.
 • Akva #4
  Baromság! A fejlődés lehetősége soha nem ér véget, legfeljebb más irányt vesz. A rádiócsövek pl. úgy fejlődtek tovább, hogy tranzisztor lett belőlük.
 • gombabácsi #3
  na de akkor hogy lesz 8k-s vr headset, 120 fps-el futó realisztik grafikás játékokkal? :D
  amik most vannak azok szánalmasak
 • msnforever2 #2
  Már évek óta nem fejlődnek amúgy se, felesleges faszságokat pakolnak a procikba, mint pl. GPU meg hardware-es kémprogramok mint pl. Intel ME, AMT, stb. AMD esetében szintén, az intel csak egy példa.
 • molnibalage83 #1
  Végül, van még egy szempont, amely komoly kihívást jelent, ez pedig a fogyasztás. Könnyen eljöhet ugyanis az az időszak, amikor a számítógépek globális áramigénye meghaladja majd a világ energiatermelését.

  Ez a része az írásnak szerintem ökörség.