Berta Sándor

Iránt is meghódítja az iPhone

Az okostelefonok forgalmazása szempontjából az egyik utolsó fehér folt is eltűnhet a térképről.

Miközben a közel-keleti országban az Amerikai Egyesült Államok még gyakorlatilag a "Nagy Sátánnak" számít, a helyieknek nagyon is tetszik számos tengerentúli termék, például az iPhone. Ezeket azonban jelenleg csak a feketepiacon lehet beszerezni, hivatalos kereskedők, disztribútorok és márkaboltok ugyanis nincsenek az országban. Azonban mostanra Teherán is belátta, hogy ez áldatlan állapot és inkább megpróbálnak hasznot húzni a jelenségből.


Rengeteg olyan bolt van Teheránban, amelyeken ugyan Apple-logó látható, s ahol valóban iPhone készülékeket és azok kiegészítőit lehet megvásárolni, de az eladók sem az Apple licencével, sem pedig az engedélyével nem rendelkeznek. Az értékesített telefonokat a környező államokból csempészik be és aki tehetős, az meg is veszi azokat. A helyzet csak 2017-től változhat érdemben. Teherán északi részén található Ramin B. boltja is, aki az interneten sokat olvasott az iPhone készülékekről, ezért már szakértőnek számít a témában. Az emberek szeretik ezeket a termékeket, bár azt nem tudják róla, hogy a kiragasztott Apple-logó ellenére nem hivatalos eladó.

A becsempészett legújabb modellek átszámítva akár 700 euróba is kerülhetnek. Összehasonlításul: a helyi nagyvárosokban az átlagos jövedelem körülbelül 500 eurónak felel meg. Ennek ellenére a kereskedők tapasztalata az, hogy sok helyi háromévente átvált a legújabb eszközökre. Az üzlet virágzik, az államnak viszont semmilyen bevétele nincsen belőle. Ezen változtatna Teherán csempészés elleni részlege, amely külön mobilbazárok létrehozásával számolná fel a feketepiacot, majd ezt követően az iPhone készülékeket a kormány által kiválasztott kirendeltségekre importálnák és legálisan értékesítenék.


Az elképzelések megvalósítása azért nehéz, mert jelenleg az Apple semmilyen kereskedelmi kapcsolatban nem áll Iránnal. Az amerikai exportellenőrzési hivatal (OFAC) viszont engedélyezi a különböző árucikkek, így egyes Apple-termékek kivitelét is a közel-keleti államba, ha azokat magáncélra használnák fel. Washington részéről jelenleg teljes embargó csak Észak-Koreával, Szudánnal és Szíriával szemben áll fenn. A helyi eladók viszont kétkedve fogják, hogy az elképzelés egyáltalán megvalósítható és az Irán elleni amerikai szankciók miatt a terv - rövid távon - életszerűtlennek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #3
    Az átlag nem sokat mond, a medián mondjuk érdekesebb lenne. Az nálunk sincs 160 ezer Ft se, a vidék, és a sok alacsonyan képzett lehúzza az átlagot.
  • OGMontana #2
    Kínai nagyvárosokban átlagban 800 euró felett van a bér. Lényegében egész Kelet-Európa átlagbére elmarad a kínai nagyvárosoktól.
  • zola2000 #1
    "az átlagos jövedelem körülbelül 500 eurónak felel meg" azaz kb 160ezer forint

    Tehát Magyarisztán körülbelül Irán szintjén áll (ebből a szempontból)