HENT hírlevél

NFC-vel védik a francia borok eredetiségét

A jövőben mobiltelefonnal lesz lekérdezhető egy bordeaux-i borászat termékeinek eredetisége. Az ellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (NFC) technológiáját alkalmazzák majd, amelyet egyébként már a bankszektorban a mobiltelefonon keresztül történő fizetések lebonyolításához vagy a londoni metró jegyvásárlási rendszerénél is használnak.

A SecuringIndustry beszámolója szerint a francia Château Le Pin borászat új rendszert készül bevezetni a palackozott borok eredetiségének ellenőrzésére egy olyan technológia használatának megkezdésével, amellyel a vásárlóknak maguknak is lehetőségük lesz meggyőződni a megvásárolt bor eredetéről. Az új rendszernek köszönhetően mobiltelefonon keresztül is egyenként lekérdezhető lesz a palackozott italok valódisága. A vevőknek ehhez nem lesz más dolguk, mint letölteni egy Android rendszerű alkalmazást okostelefonjukra, ennek segítségével beolvastatni a palackokon elhelyezett kódot, majd megvárni, hogy a rendszer megküldje a visszajelzést az ital eredetiségéről.

A bordeaux-i borászat az eredetiségellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (near field communication, NFC) technológiájának alkalmazását választotta, amely az eddigiekben többnyire mobileszközök közötti, adatátviteli kommunikációs módként terjedt el. Az előzetes becslések szerint az NFC-képes mobileszközök száma egy éven belül világszinten eléri majd az 500 milliót. Az NFC technológiát használja például a bankszektor a mobiltelefonnal történő fizetésekhez, de a londoni metróban is lehet ezzel jegyet vásárolni.

A Château Le Pin borokra az NFC címkéket a borászat eddig is használt címkéi alá rejtik majd. A biztonsági címkézést a belga, eredetiségigazolásra specializálódott Selinko szolgáltatja majd. A fejlesztő szerint egyébként a speciálisan kódolt, hamisítás elleni rendszer hosszabb távon nem csupán a minőségi italok eredetiségének igazolására, de a termékre vonatkozó további, jelenleg a címkén megtalálható információk közlésére is alkalmas lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #2
    Igen igen el van ez a világ engedve nyersanyaggal... vagy inkább nagyon sok hülyével.
  • Tetsuo #1
    LOL
    Az NFC-címkéket is lehet hamisítani. :)
    Amit nem lehet hamisítani, azt meg nem éri meg rárakni a borokra...
    Vicious circle.