MTI

Frissességet ellenőrző chip kerül a tejesdobozokba

Induló magyar cégek fogtak össze az intelligens csomagolás-fejlesztés érdekében - mondta Nagy Péter, a Colabs Startup Center Zrt. társalapító vezérigazgatója.

A szakember arról beszélt, hogy a Colabs Startup Center Zrt. - amely maga is induló cég - szervezte meg, hogy az iDeaPool Kft. a múlt év végén 45 millió forint összegű tőkebefektetéshez jusson annak érdekében, hogy az első élelmiszeripari szavatosság ellenőrző megoldását tovább tudja fejleszteni. A találmányt Seres Viktor és Galambos Zsuzsa fejlesztette ki többéves munkával. A fejlesztés megvalósítására 2011 nyarán céget alapítottak. Ezt a társaságot egy svájci-magyar magánbefektetői csoport segítette elképzeléseik megvalósításában, azzal, hogy csaknem 50 millió forint többletforráshoz juttatták a céget.

A Colabs Startup Center Zrt. azt szervezte meg, hogy a forrást igénylő és a befektetést végzők egymásra találjanak, támogatást nyújtott az üzleti és pénzügyi terv elkészítésében és a tárgyalások moderálásában. A zártkörű részvénytársaságot arra alapították, hogy 10-250 millió forint közötti tőkebefektetésekkel gyorsítsa a nagy növekedési képességű induló és korai fázisú vállalkozások forráshoz jutását, fejlesztését és nemzetközi piacra jutását. A tervek szerint az iDeaPool Kft. ez év elején már az ipari partnerekkel tárgyal annak érdekében, hogy az általuk kifejlesztett találmány a tej szavatosságát érzékelő indikátor bekerülhessen a csomagoló anyagba és ez a megoldás ne csak Magyarországon, hanem az országhatárokon túl is bevezethető legyen.

A szóban forgó projekt azért fontos az intelligens csomagolás fejlesztők szerint, mert Magyarországon közel 2 millió liter tej fogy naponta, a világ évi tejfogyasztása pedig az előrejelzések szerint a jelenlegi 270 milliárd literről az évtized végére 350 milliárd literre emelkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #4
    Hát igen, elég beteg világ ez. Dobozból csinálnak 100Ft-osat, a benne lévő lét meg majd előállítják a tiszai vegyi kombinátban, kőolajból.
  • MrGer #3
    mindent kitalálnak, hogy minden DRÁGÁBB legyen, ugye.... az eddigi módszer - feldátumozás - is jó volt, ha meg büdös lett volna, kiöntöttem (de ilyen nem is volt...)
    amúgy meg, amit a boltokban évek óta árulnak, az NEM TEJ... csak valami olyasmi...
    aki ivott IGAZI TEJET - akár tehén, akár kecske - az tudja, mi az... a többi csak "tablettás2, mint a legtöbb bor...
  • kvp #2
    Elvileg a lenyeg pont az lenne, hogy ne a lejarati datum szamitson, hanem a tenyleges allapot. Ez a nagyobb kontenereknel hasznalt hutes jelzo belyegekhez lehet hasonlo, de valoszinuleg aktiv szenzorokkal, mivel kezelni kell a boltbol hazaszallitas soran torteno homersekletvaltozast is. Tehat a chip a toltesi ido es a hoterheles fuggvenyeben szamolna dinamikusan ujra a lejarati idot. Idealis esetben erzekelheti a csomagolas nyitasat is es ekkor elindithat egy felhasznalasi visszaszamlalot is. Persze egy ilyen aktiv rendszer jelenleg tobb szaz forinttal dragitana a doboz arat, de lehet van egy olcsobb otletuk. Sajnos tobb info nincs, a szabadalmi kerelemig meg nem jutottak el...
  • Komolytalan #1
    Csilló Ft-ért feltalálták újra az RFID taget? Gyönyörű startup - mit ne mondjak. Gondolom a Vonalkód rendszerház, vagy egyéb hozzáértő cég töredékéért megcsinálta volna nekik, de hát az úgy nem trendi, hogy olyan kapja a melót, akinek ez napi rutin.