Berta Sándor

Drónokkal szállítják ki a gyógyszereket Ruandában

A robotrepülőgépek júliustól szállítják a csomagokat a nehezen megközelíthető régiókba.

Ruanda egyes részeibe nagyon körülményesen lehet csak segélyeket eljuttatni, ugyanis a terep nehezen járható, az utak meg gyakran nagyon rossz minőségűek. Éppen ezért lehet hatékony, biztonságos és gyors a drónos csomagszállítás. A Zipline nevű startup robotrepülőgépek segítségével akarja elküldeni a gyógyszereket, a vérkészítményeket és más fontos eszközöket a helyi kórházakba és egészségügyi központokba. Azonban ez csak a kezdet lehet, ugyanis a Zipline járművei még az idén a világ más országaiban is megjelenhetnek.


Bizonyos szempontból ironikusnak tűnhet, hogy Ruanda, amely a világ egyik legszegényebb állama a drónok területén úttörővé válhat, de a Zipline termékei kétségkívül választ jelenthetnek a fejlődő régiók problémáira. Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója szerint ha nincsenek aszfaltozott utak, akkor néha lehetetlen elérni a kórházakat és a klinikákat, de ez egyéb esetekben is nehézségekbe ütközhet. Amíg a távoli régiók közutakon keresztüli ellátása akár hetekbe vagy hónapokba is kerülhet, addig a robotrepülőgépekkel ez az idő néhány órára rövidülhet le.

A startup járművei 10 kilogramm súlyúak, elektromos motorral vannak ellátva és úgy néznek ki, mint a miniatűr repülőgépek. Minden drón 1,5 kilogramm hasznos terhet szállíthat, s képes követni a SIM-kártyán eltárolt és előre meghatározott útvonalat. A legtöbb szállítmány 30 percen belül célba érhet. A csomagokat ejtőernyővel dobják le kis magasságból, így a gyógyszerek nem sérülnek meg. 15 robotrepülőgéppel 50-150 vérkonzerv- és gyógyszerszállítmányt lehet így rövid idő alatt célba juttatni. A Zipline februárban kötött megállapodást a ruandai kormánnyal, az első szállításokra július elején kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!