Berta Sándor

Robotok bíróság előtt?

A gépek működése során előfordulhatnak üzemi balesetek, legyen az egy ipari robot vagy egy sebészeti segédkar. A berendezések egyre önállóbbak, de felmerül a kérdés, hogy vajon ki felel a hibáikért.

A robotokból jelenleg hiányoznak az emberi tulajdonságok, az akarat, a felelősség felvállalása, de hiányzik a tudat is. Egyáltalán nem mindegy, hogy ki felel a tevékenységükért akkor, ha munkavégzésük során valami balul sül el: a gyártó, a fejlesztő, az üzemeltető vagy maga a robot? A kérdésre mielőbb választ kell találni, hiszen a gépek száma nő, egyre intelligensebbek és egyre gyorsabban tanulnak.

Eric Hilgendorf, a Würzburgi Egyetem robotjogi kutatócsoportjának vezetője szerint a fő kérdés az, hogy a társadalom miként fogja elosztani az új technológiában rejlő kockázatokat és hogyan kezeli majd azt a világot, amelyben nagy számban önállóan döntő gépek fognak megjelenni. A jelenlegi jogi szabályozás legkésőbb a teljes autonóm vezérlés megjelenésekor eléri majd a korlátait. Ekkor azonban az embereknek már semmilyen döntési vagy beavatkozási lehetőségük nem lesz a folyamatba.


Az üzemekben ketrecek védik az embereket a robotoktól

Már most is történnek üzemi balesetek a buta robotokkal, vagyis mielőbb lépni kellene. Tavaly nyáron például a Volkswagen baunatali üzemében az egyik munkás egy ipari robotot szerelt, amikor meghalt. A szigorú biztonsági protokollok miatt elvileg nem kerülhetett volna sor ilyen balesetre, de a hatalmas gép mégis bekapcsolt.

Kutatók tanulmányozták az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hatóságának (FDA) adatait, amelyek olyan műtétekre vonatkoztak, amelyeken robotsebészek is jelen voltak. Kiderült, hogy ezen operációk során 144 beteg halt meg a műtőasztalon és közel 1400 megsérült. Az esetek 60 százaléka a gépek hibás funkciói miatt következett be. Világosan látható tehát, hogy a gépek is hibáznak.

Thomas Klindt ipari ügyekre szakosodott ügyvéd szerint a közeljövőben még megfelelő lesz a jelenlegi jogi szabályozás, de a további fejlődés miatt elkerülhetetlen lesz a törvénymódosítás, illetve az új jogszabályok kidolgozása. Lehetnek ugyanakkor furcsaságok, például a robotokra vonatkozó szabályozás során könnyen előkerülhetnek majd az ókori rabszolgákra, illetve napjainkban az állattartókra vonatkozó előírások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gombabácsi #3
  növekszik a robotlufi
 • balcsi70 #2
  "A robotokból jelenleg hiányoznak az emberi tulajdonságok, az akarat, a felelősség felvállalása" -élő emberekből is hiányzik a a felelősség felvállalása! napjainkban észlelhető(észrevehető).
 • duke #1
  "Robotok bíróság előtt? "
  Ez meg hagyjan, a durva az lesz, mikor megfordul a dolog.
  Es emberek allnak majd robot birok elott.
  Es az itelet mindig ugyan az lesz, a hibas egyed megsemmitese.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2016.02.23. 12:49:59