Berta Sándor

Testre rögzíthető kamerákat tesztelnek Ausztriában

Az első készülékeket a bécsi, a salzburgi és a stájerországi rendőrök próbálják ki.

Az osztrák rendőrség azt reméli, hogy a testen viselhető kameráknak köszönhetően sikerül könnyebben tisztázni bizonyos helyzeteket, például, hogy miként zajlottak egy tüntetés eseményei vagy láthatóvá és dokumentálhatóvá válik, ha a rendőrök ellen támadások történnek. Az első 20 eszközt Bécsben, Salzburgban és Stájerországban fogják tesztelni egy éven keresztül. Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az összegyűjtött adatokat minden esetben törlik majd, kivéve, ha valamilyen intézkedés dokumentálása miatt szükség lesz azokra.

Az FSG rendőrszakszervezet képviselője ugyanakkor korábban arról beszélt, hogy csupán egy presztízsprojektről van szó. Hermann Greylinger, az FSG vezetője azt nyilatkozta, hogy bár támogatják a tesztelést, de a kollégáiknak elsősorban a hiányos felszerelés okoz komoly problémákat. A motoros rendőröknek például régiek a sisakjaik, a számítógépes rendszerek pedig gyakran nem működnek. Szerinte sokkal fontosabb lenne először ezeket a problémákat megoldani, utána pedig jöhetnének a testre rögzíthető kamerák.

Tavaly még arról volt szó, hogy a tesztidőszak már 2015-ben megkezdődhet. Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint a felvételek főleg a megelőzésben és a bizonyítékok értékelésében játszanak majd fontos szerepet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Ilyen kamerára Magyarországon sokkal nagyobb szükség lenne, mint Ausztrában!
    Kíváncsi vagyok, hogy a "jogvédő" (értsd: bűnözővédő és deviánsnyalogató) szemetek mekkora óbégatást csapnának, ha a kedvenceik nem tudnának az őáltaluk üzemeltetett sztárügyvédek segítségével kibújni az eljárás alól