Gyurkity Péter

Itt a hajlítható 3D-holokijelző

Egyetemi kutatók készítették el az első hajlítható 3D-kijelzőt, amely nem igényel kiegészítőket.

A kanadai Queen’s University égisze alá tartozó Human Media Lab szakemberei mutatták be a napokban kitartó munkájuk gyümölcsét, amely több meglévő technológiát kombinál. A 3D-holokijelző a panel meghajlítását is hasznosítja, miközben nem igényel speciális felszerelést és egyéb kiegészítőket a háromdimenziós tartalom megjelenítéséhez.

A HoloFlex névre keresztelt kijelző tulajdonképpen egy Flexible Organic Light Emitting Diode (FOLED) panel, amely az 1080p felbontást támogatja. Itt a megszokott üveg szubsztrátát egy hajlítható műanyag réteg helyettesíti, amelynek révén meghajlíthatjuk a kijelzőt, ez pedig egyben a pontosabb vezérlést is lehetővé teszi, hiszen a hajlítással a z-tengely mentén mozgathatjuk a kijelzőn megjelenő egyes objektumokat. A közzétett videón jól látható, hogy ezt akár játékokban is hasznosíthatjuk, miközben ujjunkkal a megszokott függőles és vízszintes vezérlést valósítjuk meg.


A hardveres lista további részén egy 1,5 GHz-es Snapdragon 810 chip, 2 GB memória, valamint az Adreno 430 grafikus vezérlő szerepel, ehhez pedig az Android 5.1 Lollipop társul. A kijelzőbe integrált 16 ezer halszem objektív teszi lehetővé a holografikus képek megjelenítését, a megfelelő mélységi kamera használata esetén pedig akár a videokonferenciákat is új formában bonyolíthatjuk majd le, hiszen a kijelző meghajlításával beszélgetőtársaink szinte előugranak a panelből, az egyelőre meglehetősen kicsiny, mindössze 160 x 104 pixel felbontású képek pedig minden szögből jól látható módon jelennek itt meg.

A megoldást a május 9-én megrendezett Computing Machinery’s Conference on Human Factors in Computing Systems (ACMCHI) alatt mutatták be, arról azonban egyelőre nincs szó, hogy a kereskedelmi forgalomban mikor jelenhetnek majd meg az ehhez hasonló fejlesztések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Nem ebben a formában, hanem néhány év múlva. ;-) Az ötlet jó, hogy végre valami más a megszokott (és utált) kijelzőktől.
  • grebber #4
    Ez egy okádmány ez kinek kell ebben a formában?
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2016.05.14. 10:50:37
  • Tetsuo #3
    Ez tetszik nekem is. ;-)
  • NEXUS6 #2
    Kúl végre valami új technológia, nem csak a pixel számot duplázzák 2 évente.
  • Sir Cryalot #1
    160 x 104 pixel felbontású képek pedig minden szögből jól látható módon jelennek itt meg.

    ez hány oxymoron egy mondatban?