Berta Sándor

Dél-Korea ragaszkodik az Androidos szoftve­rek letörölhe­tőségéhez

Az ázsiai ország azt szeretné, hogy a felhasználók dönthessék el, milyen szoftvereket telepítenek az okostelefonjaikra és a táblagépeikre.

Dél-Korea előírná, hogy a Google és partnerei a jövőben kötelesek legyenek az olyan integrált programok eltávolítását is lehetővé tenni a felhasználók számára, mint a Chrome, a Gmail, a Térkép vagy a kereső. E cél elérésére kötelezővé tennék a helyi tudományos, innovációs, kommunikációtechnikai és jövőtervezési minisztérium által már 2014 januárjában bevezetett új irányelv betartását.

Ez kimondja, hogy lehetővé kell tenni az okostelefonokra előre felinstallált szoftverek eltávolítását. A szaktárca akkor riasztó példának nevezte a Samsung Galaxy S4 típusú készülékét, amelyet az SK Telecom vezető dél-koreai szolgáltató 25 előre feltelepített programmal kínál. A Samsungot és az LG-t kényszerítették arra, hogy az átlagosan közel 40 előre felinstallált alkalmazást kevesebb, mint a felére csökkentsék le.

2014 óta ugyanakkor nem sok pozitív változás történt ezen a területen, így a dél-koreai minisztérium és a helyi kommunikációs bizottság úgy döntött, hogy olyan előírásokat vezet be, amelyek segítségével sikerül kigyomlálni az ilyen előre feltelepített szoftvereket. Ezek egy része hasznos, de a többségük nem, ráadásul a felhasználók jelentős része nem is tart igényt rájuk. Ugyan ma már a készülékeken nem található annyi előre felinstallált alkalmazás, mint korábban, de a probléma továbbra is jelen van.

Az új intézkedések célpontja elsősorban a Google, amely az OEM-partnereinek előírja, hogy számos programot telepítsenek fel a termékeikre, ha lehetővé akarják tenni az ügyfeleiknek a Google Play kínálatához való hozzáférést. A dél-koreai hivatalokat alighanem az Android ügyében indított európai uniós vizsgálat is inspirálhatta. Az új szabályok másik célpontja az Apple lehet, de az előírások ugyanúgy vonatkoznak majd az LG-re, a Samsungra és számos más gyártóra, valamint a hálózatüzemeltetőkre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Ez nem csak androidon van így, hanem lényegében minden gyártól telerakja a szarjaival a készüléket, ha előtelepített oprendszerrel veszed. Sokszor egyszerűbb az újratelepítés tisztán, mint a szétcseszett minden szarral telerakott kacatot helyrehozni egy egy notebookon például.
  • Szegabi #2
    Már nagyon érett a dolog. A droidos telefonokon annyi szar van, hogy csoda ha normálisan elindulnak. Eddig ez tartott vissza az Androidtól, hogy tele van szórva mindenféle szeméttel. Nincs az az ember, aki mindent használná, akárcsak egyszer is.
  • Skylake #1
    Nagyon helyes, épp ideje volt ennek, és különösen örülnék, ha ezt az EU is kikényszerítené! Nyilván nem csak Android esetében, hanem bármely informatikai rendszer és alkalmazásai tekintetében!