Berta Sándor

Több milliárd eurós uniós büntetést kaphat a Google

Az Európai Bizottság szerint a Google visszaélt erőfölényével másokkal szemben azáltal, hogy az Androidos telefonokon saját keresőjét helyezte előtérbe.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa közölte, hogy a kartellügyi szakemberek megvizsgálták a konszernnek a mobiltelefon-gyártókkal és a mobilszolgáltatókkal kötött szerződéseit, és előzetes vizsgálatuk szerint az uniós trösztellenes szabályokat megszegve visszaélt erőfölényével azáltal, hogy kötelezővé tette a különböző készülékek esetében saját alkalmazásai előzetes feltelepítését illetve előtérbe helyezését, miközben ezzel párhuzamosan megnehezítette más szoftverek elérését. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eredményről értesítették a Google-t.

Az Európában értékesített Android operációs rendszerrel működő eszközök többségén a Google böngészőjét előzetesen telepítik a készülékre, amely ez által az alapértelmezett vagy kizárólagos keresőszolgáltatássá válik. A kifogás szerint ez megakadályozza a konkurens keresőmotorokat abban, hogy konkurens mobil böngészők és operációs rendszerek révén a piacra juthassanak. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapították, hogy a Google a kizárólagosságra vonatkozó feltétellel bizonyos gyártókat és mobilhálózat-üzemeltetőket pénzügyi előnyök biztosításával ösztönzött arra, hogy előzetesen kizárólag a Google Search böngészőt telepítsék eszközeikre.


Az ilyen gyakorlat kárt okozhat a fogyasztóknak, visszavetheti a további fejlesztéseket, valamint korlátozhatja a versenyt a mobileszközök egyéb területein is - áll a bizottsági tájékoztatásban. A most elfogadott határozat alapján az Európai Bizottság eljárást indít a cég anyavállalata, az Alphabet Inc. ellen is, amelyet a Google elleni eljárás 2015. áprilisi megindítását követően hoztak létre. Margrethe Vestager kijelentette, hogy a Google magatartása - az uniós trösztellenes szabályokat megszegve - gátolja a fogyasztókat abban, hogy a mobilalkalmazások és mobilszolgáltatások szélesebb skálájából választhassanak, valamint útját állja a más piaci szereplők általi innovációnak. Az érvényben lévő uniós szabályokat az Európában tevékenykedő összes vállalkozásnak be kell tartani - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tavaly április óta tanulmányozza a Google Android kapcsán tanúsított magatartását. A vizsgálat azt is elemzi, hogy a Google versenyellenes megállapodásokat kötött-e, illetve visszaélt-e az intelligens mobileszközökhöz kapcsolódó operációs rendszerek, alkalmazások és szolgáltatások terén meglévő esetleges piaci erőfölényével. 2015 novemberében hivatalossá vált, hogy az EU a reklámpartnerekkel kötött szerződések és a vetélytársak tartalmainak átvétele miatt is eljárást indított a Google ellen.

A brüsszeli hatóságok amiatt is támadták a Google-t, hogy a keresőjével a saját ajánlatait részesíti előnyben. Vestager kiemelte, hogy jelenleg kiértékelik azokat a válaszokat, amelyeket az óriáscég a felvetésekre adott, mindez pedig eltarthat egy ideig. Amennyiben az Android kapcsán bűnösnek találják a konszernt, akkor a tavalyi éves bevételének akár a tíz százalékát, 7,4 milliárd dollárt is kifizethet büntetésként.

A Google anyavállalata, az Alphabet visszautasította a vádakat. Reagálásuk szerint az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Közleményükben idézik Kent Walkert, a társaság alelnökét és jogtanácsosát, aki kijelentette: "várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nandoxxl #11
  Nem viselhető el, nem csak a reklámokkal van baj. Túlnőnek ezek cégek egy méretet és utána ellehetetlenül a konkurencia. Bármit megtehetnek, kiszámolják mennyi a büntetés illetve bevétel, ha megéri meglépik a szabálytalan dolgokat. Ami még nagyobb gond, hogy a kisebb cégeket felvásárolják, vagy a dolgozóikat viszik el. Ezek után nincs igazi fejlődés, mert a nagyok megmondják mi a jó nekünk és a piacuknak.. Pl. Ha lenne másik elterjedt böngésző, akkor nagyobb lenne a verseny és kénytelenek lennének pontosabb találatot adni. Most már olyan a cég mint egy rákos daganat ami terjed áttételeket képez és lassan beépül mindenhova.
 • Munkas #10
  A piaci terjeszkedés még viselhető, viszont a saját ajánlatok biztos nem tesznek jót a funkcióknak. Egy, vagy két kifejezéssel már rég nem lehet úgy keresni, hogy ne kereskedők, szolgáltatók tömege jöjjön az első 10-20 találatban, amikért a Google pénzt kap a felhasználót meg nem érdekli.
 • hungi #9
  Helyes, remélem azért kapják mert ugyanúgy kilopj/ták a pénzt az EU-ból mint a többi multi. Tekintsétek késedelmes adófizetésnek, legalább lesz mibül támogatni a pályázatokat.
 • Sir Cryalot #8
  a nagy cégek pszichopataként viselkednek, az eu meg borderline zavarosként, egyszer imád, a mániás fázisban meg feltörli a padlót az imádottal.
 • syn7h37ic #7
  Beindult a bullshit generátor az android ellen is..
  Felteszem a kérdést... Ha kiszabják a néhány milliárdot, akkor azt ki fogja megkapni?
  Eléggé vicces, hogy ugyanazt eljátsszák, mint anno az MS.-nél.
  Ok, lesz olyan majd, hogy böngésző választás az androidnál is. Ennek ellenére nem fog csökkenni számottevően a Crome használata androidon.
 • bdzsana #6
  "A piaci részesedés számít. Az Androidé a piac 80, az iOS-é a 18 százaléka, WP pedig marginális."

  Én viszont nem értek ezzel egyet, hogy piaci részesedés szerint alkalmazzuk a szabályozást.
  Példa:
  Tegyük fel hogy van 4 teljesen ugyanolyan jó böngésző, A, B, C, D ahol mondjuk az "A" az Apple sajátja.
  Ha kötelezik a Google-t, hogy a usert megkérdezze a böngészőkről, hogy melyiket akarja választani, akkor mindegyik 20%-ot fog kapni a piacból egyenlően, mivel feltettük, hogy egyformán jók.
  Igen ám, de az Apple-re nem vonatkoznak ilyen szabályok, és ő csak az "A" böngészőt fogja nyomni ezzel adva neki még 20% piaci részesedést.
  Így az jön ki hogy az "A" böngészőnek 2x akkor a részesedése mint az összes többinek.
 • atyef #5
  Azért lássuk be Google bácsi egyre nagyobbat happol, és még nagyobbat, és még nagyobbat. Persze nem kevesen azt hiszik az internet maga a Google meg a Facebook. Pedig érdemi tartalom tekintetében porszemek ..
 • mortep #4
  A böngészőváltást leginkább az opera erőltette, persze a mozillánál és google-nél is örültek neki, de az utóbbi kettő akkorra már rég túlnőtte az explorert.
 • Cat #3
  A piaci részesedés számít. Az Androidé a piac 80, az iOS-é a 18 százaléka, WP pedig marginális.

  "szerintük a sok analfabéta első dolga az új telefonnál hogy utólag telepítsen bármilyen böngészőt"
  Emlékezzünk csak, hogy a Windowsnál pont emiatt tették kötelezővé a böngészőválasztást, ami nagyban hozzájárult az Explorer piaci részesedésének radikális csökkenéséhez, és a Chrome/Firefox előretöréséhez. Most az EU ugyanazt csinálja, mint egy évtizeddel ezelőtt a Microsoftnál az asztali operációs rendszer terén, csak mobilra alkalmazva.
 • Ingy2 #2
  De komolyan, ő szerintük a sok analfabéta első dolga az új telefonnál hogy utólag telepítsen bármilyen böngészőt(faterom azt se tudja mi az a play áruház :D)? Különben is ha utólag felrak az ember egy másikat akkor rákérdez hogy az legyen az alapértelmezett.