Berta Sándor

Kereskedelmi Android-disztribúciók várhatók

Az operációs rendszer azt az utat járhatja be, mint korábban a Linux.

Joe Jensen, az Intel dolgok internetéhez kapcsolódó csoportjának alelnöke a Computex kiállításon azt nyilatkozta, hogy az Android esetében is számos kereskedelmi disztribúció jelenhet majd meg. Erre már most is van igény, például az ázsiai eszközgyártók részéről.

A menedzser hozzátette, hogy átélte, amikor a Linux először felbukkant, majd mindenki átváltott rá, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ingyenes. Mindenki kiválasztott egy-egy disztribúciót és azt mondta: ez nagyszerű, soha többé nem fogok fizetni egy operációs rendszerért, hanem az ingyenes Linuxot fogom használni. Ezután kiderült, hogy az ingyenes Linuxhoz egy saját csapatra is szükség van, akik karbantartják a szoftvert. Az emberek többsége azóta a Red Hatnak vagy más cégnek fizet a menedzselt disztribúcióért.

Az Androidnál ugyanez figyelhető meg, csak annyi a különbség, hogy még nincsenek kereskedelmi disztribúciók. Azonban a helyzet valamikor meg fog változni és valaki költséghatékony kereskedelmi disztribúciókat kínál majd vagy az OEM-gyártóknak kell egy külön csapatot létrehozniuk a szoftverek kezelésére. További alternatíva lehet a Linuxhoz való visszatérés. A menedzser végül hangsúlyozta, hogy komoly problémát jelent a régi Android-verziók frissítése, ezt mielőbb meg kellene oldani.

Az Android egyébként autók fedélzeti rendszere is lehet. Az első Android Auto-kompatibilis gépkocsik az idén jelenhetnek meg a piacon és az operációs rendszer a bankautomatákon is elterjedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #2
    Az vajon igaz, hogy a BlackBerry Androidos készülékeket is akar gyártani?
    A sok évnyi töketlenkedés után van végre egy jó rendszerük és úgy akarnak járni mint a Nokia?
  • kvp #1
    Mar van egy hivatalos kereskedelmi android disztribucio, megpedig a Google hivatalos valtozata. Pont az a gond, hogy a gyartok nem hagyjak hogy a Google fele modositatlan verzio keruljon fel. Mint ahogy az elotelepitett windows-okat is telepakoljak a gyartok mindenfele szemettel. Ettol meg nem lesz kevesbe hivatalos disztribucio a Microsoft windows. A Google-nak csak annyit kellene megtennie, hogy automatikusan frissitse a gyartoi verziokat es a frissites elott vagy megkapja a gyari szoftverek frissitett verziojat amit kozpontilag terit, vagy lecsereli oket a hivatalos Google-os valtozatukra. A gyartok ugy rohannanak idoben driver-eket es app-okat adni a Google-nek, ahogy teszik azt a Microsoft eseten.