Berta Sándor

A bank­automatákon is megjelenhet az Android

A Windows drága és túl gyakran frissül, míg a mobil operációs rendszer könnyen az igényekre szabható. A NCR bankautomata-gyártó cég bemutatta az első olyan rendszerét, amely az Androidra épül.

A projektben az NCR mellett az Intel vett részt és a két vállalat közösen fejlesztett ki erre a célra egy saját Android-verziót, amelynek a neve Kalpana és amely az az Android 4.4.4-es változatán alapul. A Kalpanából kikerültek olyan funkciók, amelyek fontosak az okostelefonokon, de lényegtelenek az ATM-eken: ilyen például az üzenetek küldése és fogadása, a virtuális billentyűzet és a kamera. Ezzel szemben bekerült számos biztonsági funkció, például egy biztonságos indító amely kizárólag az NCR által minősített bootkódot fogadja el (Secure Boot-Loader).

A fejlesztés eredménye a 256 megabájt méretű Kalpana-kliens lett. Az alkalmazásokhoz a fejlesztők HTML-t, WebKitet, Spring Frameworköt és RESTful alkalmazásprogramozási felületet használtak. A Kalpana együttműködik olyan adatbázisokkal, mint a Microsoft SQL Server, az Oracle DB és a MongoDB, a webszerver pedig az Apache.


Az egyelőre kérdéses, hogy az új rendszernek mennyire lehet esélye a bankautomaták piacán, amelynek piacán szinte kizárólagos a Windows XP fölénye, az ATM berendezések 95 százalékán ablakos rendszer fut. Elvileg az Androidnak lehetne reális esélye ezen a területen is, ugyanakkor pont az NCR számolt be arról, hogy Nagy-Britanniában a 60 000 bankautomata egyharmadára telepítettek Windows 7-et. A frissítési folyamat azonban meglehetősen lassan halad, melynek oka a költségekben keresendő: egy új ATM több millió forintba kerül.

A bankok nem szeretnék a bevált berendezéseket csak az operációs rendszer miatt lecserélni, és a pénzintézeteknek az sem nyerte el a tetszését, hogy a Vista megjelenése óta egyre kisebb időközökkel jelennek meg az új Windows-verziók. Ezek a dolgok erősíthetik a Kalpana esélyeit. További érv lehet a Windows operációs rendszerek lecserélése mellett az is, hogy a Microsoft nem adja ki a forráskódokat. Az NCR ezért több lehetőséget is megvizsgált, szóba került az Android, a Red Hat vagy a CentOS alkalmazása, illetve a teljesen saját fejlesztés. Az Android kínálta a legtisztább ütemtervet, ezért döntöttek végül mellette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!