Berta Sándor

A szabad információ­áramlás mellett álltak ki a G7-es államok

Az ENSZ-főtitkára szerint a demokratikus társadalmak az információ szabad áramlásán alapulnak.

A G7-es államok politikusai egy Japánban megrendezett információs és kommunikációtechnológiákkal kapcsolatos miniszterei konferencián döntöttek a digitálisan hálózatba kötött világ chartájáról. Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán és Kanada képviselői a dokumentumban többek között kiálltak az emberi jogok és a nyitott internet mellett.

A G7-es államok egyértelműen a világháló szigorúbb szabályozása ellen foglaltak állást. A charta kiemeli, hogy az internet nyitott karaktere lehetővé teszi a nagy mértékű innovációt és gazdasági növekedést, ezért biztosítani és ösztönözni, támogatni kell az információk szabad áramlását. Az adatok és az információk akadálytalan továbbítása ugyanis - főleg, ha összhangban van az adatvédelmi irányelvekkel - szárnyakat adhat a kreativitásnak, a kutatásnak, a tudásmegosztásnak, valamint a hagyományos és az elektronikus kereskedelemnek.

Az országok felismerték, hogy azokat az emberi és alapvető szabadságjogokat, amelyek a való világban is biztosítanak, online is garantálni kell. A G7-ek képviselői aláhúzták, hogy a nyitott világháló képes lehet arra, hogy gyarapítsa a népek jólétét, főleg, amíg okosan használják és megfelelően szabályozzák. Fontos, hogy a jövőben is minőségi hozzáférések legyenek a globális kommunikációs hálózatokhoz és csökkenteni kell a digitális szakadékot. Az információs technológiákhoz mindenkinek hozzá kell férnie, de ezzel párhuzamosan növelni kell a kiberbiztonságot is.

A chartában az egyik legfontosabb pont, hogy biztosítani kell az internet globális természetének megőrzését. A felhasználók számára továbbra is lehetővé kell tenni az online információkhoz, a tudáshoz és a különböző szolgáltatásokhoz való szabad hozzáférést.

Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára kifejtette, a mai nap három fontos dátummal esik egybe: a világ első információszabadságról szóló törvénye elfogadásának 250. évfordulójával, a sajtószabadság alapelveiről szóló Windhoek Nyilatkozat megjelenésének 25. évfordulójával és az úgynevezett fenntartható fejlesztési célok (Sustainable Development Goals, SDG) végrehajtásának első évével. "A sajtószabadság és az információáramlás szabadsága lehetővé teszi, hogy az állampolgárok felelősségre vonhassák vezetőiket" - olvasható az üzenetben. "A média, beleértve egyre inkább az új online médiát is, szemünkként és fülünkként szolgál" - írta Ban Ki Mun.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!