MTI

Szorul a hurok az adóelkerülő nagyvállalatok körül

Az Európai Unió vizsgálatot indít a nemzetközi nagyvállalatok adózási megállapodása kiderítésére, Putyin elnök pedig egy célzott "Google-adót" tervez.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos bejelentette, hogy az EU vizsgálatot fog indítani egyes nemzetközi nagyvállalatok és uniós tagállamok között létrejött adózási megállapodások kiderítése érdekében. A globális versenyjogi központ (GLCL) kétnapos rendezvényén egy újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy olyan nagyvállalatok ellen indítanának vizsgálatokat, mint az Apple, a Starbucks és a McDonald's, erről már a tavasz folyamán döntés születhet. A megállapodások ugyanis megengedhetetlen diszkriminációt tartalmazhatnak a vállalkozások ösztönzése érdekében, ezért fontos annak megállapítása, hogy a támogatások az uniós előírások határain belül maradnak-e.

A versenypolitikáért felelős biztos megjegyezte: ezek a vállalatok visszautasítják a titkos adómegállapodásokra vonatkozó vádakat, ugyanakkor Hollandiában a Starbucksnak a múlt év októberében kellett visszafizetnie 30 millió euró (nagyjából 9,3 milliárd forint) adótartozást. A közeljövőben pedig az Apple kényszerülhet nagyobb összeg kifizetésére Írországban, és az Amazon is az unió célkeresztjében van luxembourgi adómegállapodásai miatt. Margrethe Vestager megemlítette a Google és a brit adóhatóság között létrejött 130 millió angol fontról szóló (nagyjából 53 milliárd forint) egyezséget is, amelyről az internetes cég azt állítja, hogy minden helyi adózási szabályozásnak megfelel.

Az orosz kormányzat szintén megadóztatná a Google és az Apple szolgáltatásait - legalábbis így értelmezi a Vedomosztyi című lap Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítását, hogy az illetékes minisztériumok és kormányhivatalok dolgozzanak ki javaslatokat arra, hogy az orosz információs technológiai cégek a külföldi vetélytársaikkal "azonos feltételek mellett folytathassák tevékenységüket". A lap szerint a kidolgozandó intézkedések egyike lehet az általános forgalmi adó kivetése a Google és az Apple szolgáltatásaira.


Az orosz elnök hivatalos weboldalán megjelent közlemény szerint a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálatnak, a gazdaságfejlesztési, a pénzügyi tárcának, az adóhivatalnak, valamint más illetékes minisztériumoknak és szerveknek szeptember 1-jéig kell előterjeszteniük javaslataikat. z orosz állami dumában 2015 végén terjesztettek elő törvényjavaslatot, amelynek értelmében áfa-kötelessé kellene tenni az orosz cégek által megvásárolt szoftvereket és tartalmakat. A kormány támogatásáról biztosította a jogszabály tervezetét, de annak pontosítását szorgalmazta. A törvénytervezet az orosz cégek esetében eltörölné a személyi számítógépes programok és adatbázisok licencének áfa-mentességét.

A kezdeményezés mögött álló képviselők Andrej Lugovoj (Oroszorszországi Liberális Demokrata Párt) és Vlagyimir Parahin (Igazságos Oroszország) korábban hangsúlyozták, hogy a törvénytervezet elsősorban olyan külföldi cégek ellen irányul, amelyek internetes áruházaikban - ilyenek az AppStore és a Google Play - áfa- mentesen forgalmaznak szoftvereket. Az információs technológiai cégekre kivetendő áfa az előzetes számítások szerint 2017-ben 52,8 milliárd rubel többletbevételt eredményezne az orosz állam számára, ebből 52,6 milliárd rubel az orosz piacon is aktív külföldi cégek kedvezményeinek eltörléséből származna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #11
  Ez az a rész:
  http://indavideo.hu/video/south_park_7_evad_1_resz
  :D
 • gombabácsi #10
  a multik vak dícsérete ("nem csalnak adót" stb) az egyik legjobb példája annak ahogy a magyarokat átverte a nyugat azzal hogy ők a tisztességesség letéteményesei (a nyugat), és mi meg hülyék, buták, csalók vagyunk

  tudom hogy ilyesmiket csak a jobbikosok szoktak mondani, de hát ebben spec. igazuk van...

  van az a south park rész amikor cartman visszamegy az alapítók korába, na az zseniálisan bemutatja ezt a jelenséget
 • gombabácsi #9
  az állami dolgozók nem csalnak adót!
  legyen mindenki állami dolgozó!
  XD
 • gforce9 #8
  Az, hogy mennyit fizet egy vállalkozás nem attól függ, hogy multi e vagy nem. Hanem hogy annak a szakterületnek épp mennyi a "piaci értéke" mennyire nehéz vagy épp könnyű szakember találni. Az egyszerű betanított munkást, meg a multi is ugyanúgy kihasználja mint a sima vállalkozó és itt is vannak kivételek mindkét oldalon.
 • ostoros #7
  Ahogy korábban írtam:
  "Hát persze hogy nem csalnak. Csak nem fizetik be. Legálisan.
  És miért legális? Mert kilobbizták.
  És a lobbizás miért nem korrupció? Mert egyszer korrupcióval rávettek egy csomó embert, hogy legyen egy legális formája a korrupciónak, amely csak a nagy halaknak kedvez."
 • ostoros #6
  A multi is minimálbéren tart.
 • ostoros #5
  Igen, van egy ilyen állítás, csak hazugság.
 • Cat #4
  A multi az államnak nem fizet, a magyar vállalkozó pedig neked (bejelentés hiánya, alacsonyabb fizetés, mint a multinál, több túlóra, általánosságban véve rosszabb munkakörülmények, kevesebb előrelépési lehetőség stb.) - melyik jobb?
 • Archenemy #3
  Gombabácsi sztem arra a gyakori, magyar KFT-k vs multik vitára gondol, amiben az szokott lenni egy érv, hogy azért jobb a multi, mert nem csal adót, szemben az "ügyeskedő" vállalkozóval.
 • kvp #2
  Sajnos jelenleg legalisan nem fizetnek. Ezt szeretnek megvaltoztatni a jovoben. Mivel a tervezett vilagkormany es szabadkereskedelmi vilagpiac nem akarodzik letrejonni, ezert orszagonkent az adott helyi forgalom utan. Ha ez nem merheto targyilagosan a multi onkentes hozzajarulasa nelkul, akkor hasrautesre. Ez utobbit hivtak nallunk kulonadonak es persze mindenki felszolalt ellene. Mint amikor mindenki nezett az aktualis magyar miniszterelnokre tobb mint egy eve, hogy miket beszelt Parizsban, milyen bevandorlasi krizis? Azota talan rajottek...