MTI

Uniós szintű kiberbiztonsági szabályozás készül

Megállapodás született az első közösségi szintű kiberbiztonsági szabályozás elfogadásáról az Európai Parlament (EP) és az uniós tagállamok képviselői között - közölte Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos.

Az új követelményrendszer központi eleme, hogy a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető társaságoknak, például az energiacégeknek, a pénzügyi intézményeknek vagy a közlekedési és egészségügyi vállalatoknak szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük. Ezeknek a vállalatoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy rendszereik biztonságosak legyenek, illetve szankciók terhe mellett kötelező lesz jelentést tenniük a komolyabb biztonsági incidensekről.

Az előbbieken kívül azok a vállalatok is a szabályozás hatálya alá tartoznak majd, amelyek tevékenysége a társadalom és a gazdaság számára alapvető fontossággal bír, illetve azok az internetes szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is ide sorolandók, amelyek fontos társadalmi hatású szolgáltatásokat kínálnak: például az online piacterek, a keresőoldalak, valamint a felhőszolgáltatásokat üzemeltető cégek is. A szabályozás nem vonatkozik a mikro-, illetve a kisvállalkozásokra, de az internetes közösségi oldalakra sem.

"Ez a megállapodás fontos lépés az európai kiberbiztonság fokozásában" - írta blogbejegyzésében Oettinger a hétfőn este, öt órán keresztül tartó tárgyalások után elfogadott egyezségről. Az EU-biztos hangsúlyozta, hogy az európai gazdaság évente eurómilliárdokat veszít a kiberbűnözés miatt. Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa üdvözölte az egyezséget, és azon véleményének adott hangot, hogy az új szabályozás fontos szerepet fog játszani az internetes szolgáltatások iránti bizalom növelésében. "Az internet nem ismer határokat. Ezért van szükség EU-s szintű kiberbiztonsági megoldásokra. Ez a megegyezés fontos lépés ebben az irányban" - tette hozzá az illetékes.

A megállapodást még formálisan jóvá kell hagynia az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságának (IMCO) és az uniós tagállamoknak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Gondolom, ha teszem azt éppen a Dagger Complex-ből próbálják leakasztani a budiriglit, a ki tudja melyik ország, melyik nagy energiacégének a rendszerében, azt nem kell jelenteni, mert nehogy Barack bácsi a nagy víz túloldalán megharagudjon.