Berta Sándor

Európai felhő­kezdeményezés jön

Az Európai Unióban a közeljövőben a digitalizálás, az informatikai képzés és az adatbiztonság lesznek a legfontosabb témák.

Közel egy éve van hivatalban Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa. "A digitalizálás a legfontosabb dolog, ha Európa a jövőben is meg akarja őrizni és ki akarja építeni a versenyképességét. Ezen dolgozom teljes meggyőződéssel. Még most is vannak, akik szkeptikusan fogadnak, de egyébként jó visszajelzéseket kapok. Megpróbálom a stábommal a dolgokat előrevinni, megkísérlem elérni, hogy valamit kezdjünk Európa digitális alárendeltségének problémájával és úgy hiszem, hogy ez egész jól sikerül. A kampányaimat biztosan folytatni fogom, mivel meg kell győznünk a politikai, a gazdasági és a szakszervezeti döntéshozókat arról, hogy a digitalizálásnak az adott területen elsőbbséget biztosítsanak. A digitális ipari forradalom kapcsán nem a jogszabályokon van a hangsúly, hanem a szabványokon és a jövő gyárának kutatási projektjein" - jelentette ki.

A politikus hozzátette, hogy decemberben beterjesztik a szerzői joggal kapcsolatos törvénycsomagot, majd jövő őszig még számos törvénytervezetet nyújtanak be. Utóbbiak között lesz például egy átdolgozott televíziós irányelv, amely arról szól majd, hogy a televíziós korhatárjelölések miként alkalmazhatók a YouTube esetében. Azt szeretné, hogy minden egyes európai tagország vállaljon kötelezettséget arra, hogy növeli az IT-képzési helyek számát. Emellett jobb kereskedelmi ajánlatokra van szükség és ott van az európai uniós befektetési alap is, amelyet digitális célokra (szuperszámítógépek építése, internetkapcsolatok kiépítése stb.) használna fel. Kérdéses ugyanakkor, hogy mennyi pénzt tudnak fordítani a hátrányos helyzetű fiatalok és a munkanélküliek informatikai továbbképzésére, ez az Európai Unió költségvetésétől függ.

Oettinger szeretne még több pénzt elkülöníteni a nagy sávszélességű internethálózatok kiépítésére. Úgy véli, hogy az adatbiztonság szempontjából a célegyenesben vannak, hiszen hamarosan elfogadják az első európai uniós adatbiztonsági törvényt. Ezzel bizonyos szabványokra építenek, bevezetik az átláthatóságot és - a hackertámadások vagy az ipari kémkedések esetén - a cégekre vonatkozó jelentési kötelezettségeket. Utóbbi kapcsán nehezíti a helyzetet, hogy néhány tagország az adatbiztonságot a belbiztonság részének és ezzel tisztán nemzeti hatáskörnek tekinti.

Az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa végül leszögezte, hogy előkészítenek egy európai felhőkezdeményezést, amelyről a héten egyeztet majd Párizsban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia elnök. Ez egy "Cloud-Airbus" lesz, amely a legmagasabb kiberbiztonsági követelményeknek is megfelel és lehetővé teszi az iparnak, hogy a fontos adatokat a felhőkörnyezetben tárolja. A projektben többek között a Fraunhofer Intézet vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!