Berta Sándor

Brave - pénzt kapnak a felhasználók a reklámok megtekintéséért

Kiderült az egykori Mozilla alkalmazottak által fejlesztett új böngésző üzleti modellje.

A Brave ötlete egyszerű: a legtöbb hirdetést egyszerűen nem jeleníti meg. Nincsenek sütifájlok sem, amelyek a felhasználók szörfölési szokásaiba adnak bepillantást. Mindez oda vezet, hogy a böngésző négyszer gyorsabb a konkurens termékeknél. Ugyanakkor a Brave lehetővé teszi a reklámcégeknek az anonim adatgyűjtést, így olyan ajánlatokat készíthetnek, amelyeket a böngésző megjelenít.

Brendan Eich, a Mozilla egykori vezetője blogbejegyzésében ismertette az új üzleti modell részleteit. Amennyiben a felhasználók engedélyezik a reklámok megtekintését, úgy részesülhetnek a befolyó bevételekből. A pénzt úgy osztják el, hogy az internetezők és a Brave egyaránt 15-15 százalékot, míg az adott oldalak 55 százalékot kapnak belőle.

Az üzleti modell a Brave Ledger nevű Bitcoin-alapú fizetési rendszerre épül, amelynél minden Brave-felhasználó automatikusan folyószámlát kap. Az erre befolyó bevételekből vagy a kedvenc oldalaikat támogathatják célzottan vagy az összegeket átutalhatják egy saját Bitcoin-számlára. A második esetben ugyanakkor - a pénzmosás elleni jogszabályok miatt - szükség van a felhasználók azonosítására. Mindzonáltal az emberek magánszféráját tiszteletben tartják, vagyis a hirdetések segítségével egyetlen személyt sem azonosítanak.


Lehetőség van arra is, hogy a Brave hirdetésblokkoló üzemmódban működjön. Ilyenkor a pénzek ellentétes irányba mozognak, vagyis a felhasználók fizetnek egy meghatározott havidíjat, amelyet aztán minden hónap végén elosztanak a 10 legnépszerűbb portál között. A cég azt nem árulta el, hogy pontosan mekkora százalékokról van szó. Az internetezők ötvözhetik is az üzemmódokat, vagyis bizonyos oldalak teljesen reklámmentesen megtekinthetők, míg más honlapok esetében láthatóvá válnak a hirdetések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #2
    A pénzt nem a néző kapja, hanem a publisher. Az oldal alapvetően mindent reklámot/követést blokkol és biztonságosabban, mint bármelyik más böngésző. Annyi, hogy fel tudsz tölteni pénzmagot a BAT wallet-edbe két kattintással és beállíthatod mely oldalakat szeretnéd támogatni. Az adott oldalakon megjelennek a reklámok és hónap végén megkapják az általad megadott összeget.

    Tehát nem, nem te kapod a pénzt, s nem a fillérb*szók, hanem a másik oldal és minimum 5 dollárt/látogató.
  • Skylake #1
    Az ötletet más interpretációban már láttuk, a legendás BTel-től, az Xprime-t. Szerintem a helyzet itt is a következő: a nagyon fillérb*szók fognak reklámot elviselni pénzért, "keresni vele" viszont éppen ők azok, akik a reklámozók szempontjából szerintem nem jelentenek túl nagy potenciált.

    Másrészt, teljesen biztosan előre merem jelezni, hogy az első böngészőkiegészítő erre a böngészőre olyan funkciójú lesz, hogy a szolgáltató felé úgy tűnjön, hogy a reklámok megjelentek a képernyőn az user számára, viszont valójában elrejti azokat: amint leérkeztek, és ennek visszajelzése megtörtént, azonnal mennek a dev null-ba. Úgyhogy a dolog más szempontból itt is bukni fog valószínűleg.