Berta Sándor

Népesség térképet készít a Facebook

Céljuk a még gyér internet-ellátottságú területek meghatározása, a növekedési lehetőségeik biztosítása. Az új atlasz akár tízszer pontosabb lehet a jelenlegieknél.

A Facebook a Columbia Egyetem munkatársaival közösen készíti el a Föld új népesség térképét, amely akár tízszer pontosabb is lehet a jelenlegi atlaszoknál. Az új változat megalkotásához hatalmas adatmennyiségeket kell feldolgozni és kielemezni.

A Facebook által eddig elkészített térképrészleten 21 ország szerepel, a feltérképezett területe mérete pedig több mint 20 millió négyzetkilométer. Az új népességi térképhez több milliárd műholdfotót használtak fel és a felvételeket, valamint a különböző információkat több héten át elemezték számítógépek segítségével. Az új atlasz tökéletesen megmutatja, hogy mely régiókban nincsenek még internethozzáférések és arról is tájékoztatást ad, hogy mely technológiák kínálják a legjobb lehetőséget a helyzet javítására.

A Facebook hosszú távon szeretne egy hálózatot felépíteni az IT-cégek és a műholdas szolgáltatók segítségével. A projekt középpontjában a napenergiával működő drónok lennének, amelyek az internetelérésekkel nem vagy csak alig ellátott területeken biztosítanának szélessávú hozzáféréseket. Napjainkban 4 milliárd embernek nincs internetkapcsolata.

Robert Chen, a Columbia Center for International Earth Science Information Network (CIESIN) igazgatója elmondta, hogy a pontosabb adatok hasznosak lesznek például ahhoz, hogy jobban el lehessen dönteni, hova kerüljenek a jövőben az egészségügyi intézmények, az energia- és szállítási hálózatok és az erőforrásokkal való gazdálkodást, illetve az azokhoz való hozzáférést is jobban meg lehessen szervezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!