Berta Sándor

Európa digitális fővárosa lenne Berlin

A német főváros úttörő szerepet töltene be a digitalizálás területén.

Michael Müller berlini polgármester és Christian Thomsen, a Berlini Műszaki Egyetem elnöke bemutatott egy programot, amelynek egyes projektjeit már jövőre megvalósítanának. Az elképzelések között szerepel, hogy 30 új IT-műhelyt hoznak létre, ahol az Einstein Stiftung Berlin égisze alatt a digitalizálással foglalkoznak majd. De ez csupán egyike annak a 10 pontnak, amelyek megvalósításával Berlin meghatározó pozícióba kerülhet az IT területén az európai fővárosok között.

Michael Müller elmondta, hogy a képzés területe a digitalizálásnál egészen különleges szerepet tölt be. Az új IT-műhelyek elősegíthetik a projektek és a tudományos összeköttetések megvalósítását az olyan témák kapcsán, mint az Ipar 4.0, az okosvárosok, a Big Data és a 3D-technológia. Az 5G-t az európai metropoliszok közül elsőként teszteli majd Berlin. A polgármester ezzel kapcsolatban közölte, hogy ki akarják jelölni az 5G-tesztterületeket. Nemzetközi szempontból a német főváros éles harcban áll például Tokióval, amely a 2020-as Nyári Olimpiai Játékokig be akarja üzemelni a saját 5G-hálózatát. Berlinben az első lépésekre már az idén sor kerül, hiszen az 5G számos vállalat és startup számára szükséges alap az új termékek és szolgáltatások kifejlesztésére.

Az új szabványból a jövőben az önállóan közlekedő járművek is profitálhatnak. Müller és Thomsen egy átalakított Volkswagen Passatot tesztelt. A gépkocsit a Berlini Szabadegyetem AutoNomos Innovációs Laboratóriumában hozta létre Raúl Rojas és Daniel Göhring professzorok által vezetett kutatócsoport.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #1
    Nálunk meg a 2,5 Forintos kondenzátorra lehet vinni a három árajánlatot, hogy hónapok leforgása alatt se jusson el a laborokba az alkatrész. És ezek beszélnek minőségi felsőoktatásról...

    Csak egy árnyalatnyi a hozzáállásbeli különbség. Dehát ezek a suttyók nálunk felfogni sem képesek a műszaki tudományok jelentőségét, helyette van stadion.