MTI

Olaszországban bemu­tat­ták az internetes jogok nyilatkozatát

Az internetes hálózathoz való hozzáférés joga, a személyes adatok védelme és törölhetősége, valamint a kultúrának és az oktatásnak az interneten keresztüli terjesztése is szerepel az Internetes Jogok Nyilatkozatában, amelyet ma mutattak be Rómában.

A 14 cikkből álló dokumentumot Olaszország az Európai Unió tagállamai számára készítette. A nyilatkozat bevezetője leszögezi, hogy az interneten is biztosítani kell az ENSZ által megfogalmazott egyetemes emberi jogokat, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogokat.

A dokumentum szerint nem puszta jogszabályokról van szó, hanem a világhálót használók jogainak rögzítéséről. Mindez egyrészt segítséget nyújthat az internetezőknek ahhoz, hogy tudatosan használják a világhálót, másrészt útmutatásként szolgál a törvényhozók számára is. Ez az első alkalom, hogy az interneten való jogokat egy külön nyilatkozat tartalmazza - hangsúlyozta a dokumentum bemutatva Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke.

A nyilatkozatot az olasz parlament tavaly felállított szakértői bizottsága dolgozta ki Laura Boldrini, továbbá Stefano Rodotá alkotmányjogász vezetésével. A nyilatkozat első változata októberre készült el, és azt internetes konzultációra bocsátották. A beérkezett javaslatok alapján készült el a most bemutatott végleges változat.

A nyilatkozat aláhúzza az internethez való hozzáférés jogát, valamint az internetet használók jogát arra, hogy a világhálón keresztül oktatásban részesüljenek. Hangsúlyozza a hálózat semlegességének jelentőségét, a személyi adatok védelmét, a saját adatokhoz való hozzáférhetőség biztosítását vagy ezek végleges törlését. Kiemeli továbbá a gondolati szabadság és a névtelenség biztosítását, a rendszerek (főleg a személyes számítógépek) sérthetetlenségét, és szorgalmazza a digitális információ-megosztást, valamint a szerzői jogok és az internetes szerződések védelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #3
  Így van!
 • end3 #2
  Üdvözlendő, nagy jelentőségű kezdeményezés és eredmény. Mert a hálózatok megjelenésének is köszönhetően, a társadalmi viszonyok gyors átalakulását a jogrend, azaz a jogalkotás képtelen követni. A jogalkotók a számítástechnika fejlődésétől még messzebbre vannak, mint az emlegetett 1 bit-esek. Legalább van valami, amit tanulmányozhatnak, és amely nyomon elindulhatnak, ami irányt mutat, a társadalom többségét alkotók érdekeit védő jogszabályok megalkotásához. Mert ma a számítástechnikát felhasználók a szoftverfejlesztő multinacionálisok kiszolgáltatottjai. Gyakorlatilag jogi korlátozás nélkül készítik elő az emberiség számára a mátrix "csöveit". - Akkor is, ha jelenleg erről, az 1 bitesek, - meg a "nagytudásuak" jó része, - sem akar tudomást venni....
  Utoljára szerkesztette: end3, 2015.07.29. 13:02:33
 • Skylake #1
  Bár tisztelem készítőik vélhetően dilettáns erőfeszítését, ez a nyilatkozat pusztába eresztett selymes szagú f*ngnak felel legfeljebb meg, várható hatásosságát tekintve. Miért is tartom annak?

  Az átlag felhasználók döntő többsége, körülbelül 95%-a a világban, - teljesen mindegy, hogy valami PC előtt kuporog, vagy valami okosizén maszturbálja teljesen addiktívra szedálódva a hírfolyamot a fészikén - végső soron mind digitális analfabéta. Neki minden mindegy, csak az aktuális, digitális tartalom formájában meglévő, éppen ízletes gumicsontot rághassa, mégpedig azonnal, ahogy kis eszében erre az igény megfogalmazódik.

  Annak valamiféle mélyebb megismerési igénye, hogy az adott tartalom hogyan és milyen módon érkezik le neki, és mik ennek a tartalomfogyasztásnak a buktatói bizonyos esetekben? Nem érdekli! Személye adatainak védelme? Nem csak hogy nem érdekli, fel sem tudja fogni, hogy miről van szó! Biztonság, ahol az első lépcső a saját tudásának növelése, hogy ne csak csinálja, amit csinál, hanem értse is? Micsoda felesleges baromság! A legtöbb egybites még kifejezetten büszke is arra, hogy nem ért hozzá, hogy nem érdekli, és hogy nem is fogja érdekelni a tartalmon kívül más, hogy ő agyilag teljesen renyhe a dologhoz, és ez így van rendjén! Pedig nem így kéne ennek működni, könyörgöm, "számítástechnikáról" beszélünk minden esetben - ez a fogalom pedig annak jelentését tekintve indokolna egyfajta tanulási igényt és szükségességet! Persze, amikor kap egy hibaüzenetet, még magyar nyelven is képtelen a legtöbb értelmezni, nemhogy angolul, ami kvázi az internet nyelve! Legtöbbje funkcionálisan olvasni sem tud, megnézve bármilyen hozzászólását, meglett emberek körülbelül az általános iskola 7. osztályának megfelelő fogalmazóképességel - amely méltó példája annak, hogy a logikus, problémafeltáró gondolkodás kb. milyen szinten gyenge lehet náluk! Nos, kb. ilyen a tömeg. Úgyhogy ezeknek beszélni ezekről a dolgokról, meg ilyen nyilatkozatokat tenni számukra kb. felesleges.

  Így tessenek a nyilatkozat helyett inkább néhány áll-leejtős gif-et készíteni, az hatásosabb lenne - más kérdés, hogy ez a téma nem annyira cuki és érdekes, mint ha az animáción cuki kisállatok, gyors autók, nagy csöcsök, másokkal megtörtént szánalomra méltó események vannak. Mert kb. ez a szint az, amit a ma a "gépezni tudó" nemzedék egyáltalán értelmezni tud, és akar!