Berta Sándor

Kiszűrné a fájlcserélőket az AT&T

Az amerikai távközlési cég szabadalmaztatott egy új technológiát, amelynek segítségével saját hálózatain belül képes felismerni a fájlcserélőket és blokkolni a tevékenységüket.

Az AT&T által az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalához benyújtott dokumentum szerint az úgynevezett hálózati aktivitás érték alapján ellenőriznék automatikusan az online tevékenységet. Különböző kockázati csoportokba sorolnák a felhasználókat, s blokkolni tudnák a fájlcserélő oldalakhoz való hozzáférésüket. A benyújtott szabadalommal két legyet ütnének egy csapásra, mert nem csupán a törvényi előírások betartására használható, hanem a fájlcserélő forgalom csökkentésére is.

Az AT&T a szabadalom kapcsán kifejtette: az online kalózkodás felelős a szélessávú internethasználat jelentős részéért. Az eddig a szerzői jog védelmében meghozott intézkedések, amelyek részben a szórakoztatóipar nevéhez fűződnek, nem tudták megakadályozni az online kalózkodás további térnyerését. Tehát az amerikai társaság sokkal inkább a meglévő forgalom csökkentésére helyezi a hangsúlyt és a bevételeiből nem a hálózatát fejleszti.

A szabadalmi leírásban az is szerepel, hogy az új technológia lehetővé teszi azoknak az ügyfeleknek az azonosítását, akik szándékosan vagy tudtukon kívül nagyon kockázatos hálózati tevékenységben (fájlcserélés, online kalózkodás) vesznek részt. Emellett a rendszer képes arra is, hogy az ügyfeleket "megvédje" ezektől a tevékenységektől, azáltal, hogy az esetükben minden ismert fájlcserélő szolgáltatáshoz teljes mértékben blokkolja a hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!