Berta Sándor

Az NSA-hez hasonlították a Facebookot

A közösségi platform elleni belgiumi per tétje a rendkívül magas pénzbüntetés.

A belgiumi adatvédelmi hivatal (CPVP) azt követeli a bíróságtól, hogy elrettentő mértékű, napi 250 000 eurós pénzbüntetést szabjon ki a Facebookra, azért, mert sorozatosan megsérti a felhasználók adatvédelmi jogait.

Frederic Debussere ügyvéd, a CPVP jogi képviselője a közösségi oldalt nemes egyszerűséggel az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalához (NSA) hasonlította. Kifejtette, hogy amikor kiderült, hogy az NSA világszerte kémkedett az emberek után, akkor mindenki felháborodott. A Facebook ugyanezt teszi, még ha kissé más módon is.

A platform az ügyvédjein keresztül úgy reagált, hogy ezekben a kérdésekben sem a belgiumi adatvédelmi hivatalt, sem a belgiumi bíróságot nem ismeri el illetékesnek. A társaság európai székhelye ugyanis Írországban van és ezért ezekben az ügyekben kizárólag az ottani hatóságokat tartja illetékeseknek. Paul Lefebvre, a Facebookot a perben képviselő jogász azt kérdezte, hogy miként vonatkozhatnak a belgiumi törvények a közösségi oldalra, ha az adatok feldolgozása Írországban valósul meg a helyben foglalkoztatott 900 munkatárs segítségével.

A Facebook Belgiumban azután került bíróság elé, hogy a Brüsszeli Szabadegyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói korábban megállapították, hogy a január 30-án hatályba lépett módosított felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata megsérti az európai tagok fogyasztói jogait. Kiderült, hogy az sem segít a felhasználókon, ha nem regisztrálták magukat, mert a portál azokat is követi, akik egyáltalán nem tagok, korábban voltak tagok vagy akik nem engedélyezték a követésüket. Az oldal válaszul leszögezte, hogy az Európai Unió nem kényszerítheti a cégeket arra, hogy az egyes európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaival vitákba bonyolódjanak és azzal fenyegetőzött, hogy az új funkciókat, termékeket és szolgáltatásokat a jövőben vagy csak lassabban vagy egyáltalán nem vezeti be Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #12
    @ overseer-7
    Eredetileg a gojoknak keszult az egesz. Ez nem meglepo, az viszont igen, hogy egyesek ezt csak most veszik eszre.
  • overseer-7 #11
    a cukkerberg benyalhatja az összes gojómat..
    ilyen rohadt világban kell élni, ahol az embert lesüllyesztik a birkaállat szintjére.. és kémkednek utána..
    1984.. ne felejtsétek ..1984
  • Skylake #10
    Facebook Disconnect, Self destructing cookies -> Firefox: alapmegoldás

    Hosts fájlba az összes Facebook domain, oszt Zuckerberg tehet egy szívességet! Ajtón kívül marad az összes rohadt like gombja, meg bejelentkező felülete!

    De azt tudni kell, hogy ez a tetves fészi használja az user agent-et is, illetve a canvas fingerprintiget is - ezt a szemetet a hosts fájl remekül kinttartja, Mark "megvettem az összes telket a villám körül, mert védem a magánéletem" Zuckerberg nagy örömére!
  • Skylake #9
    Filter bubble. Pontosan ez az.
  • Szefmester #8
    Arra mennek hogy az adott személy milyen oldalakra jár, ebből egy profilt fognak felállítani rólad. Ez még nem bűn (ja, de), de az hogy azoknak a gépén is követő sütiket helyeznek el akik nem tagok már más kérdés, mert "módosítják" a gépem az engedélyem nélkül. Alig lehet normálisan blokkolni a követéseiket.

    Nem azt fogják megmondani hogy hogy hívnak és mi a melód, de megmondják mik a szokásaid, mik érdekelnek, és olyan dolgaidat kezdik feltérképezni amit még a haverjaidnak és családodnak sem mondasz el, és amint csinálsz egy reisztrációt már párosítva is van a személyed a szokással.
  • Zsoxx #7
    Hát az IP címmel aztán sokra mennek, főleg, hogy a legtöbb weboldalon már van FB plugin.
  • Tetsuo #6
    Ezenfelül a Facebook "bizonyos szempontok alapján" szűri a bejelölt baráti körben megjelenő információkat, képeket, linkeket.
    Tehát manipulál(hat)ja a közvéleményt, más médium közreműködése nélkül.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.09.24. 23:57:07
  • Tetsuo #5
    Minden oldalon, ahol van Facebook-like és hozzászólási lehetőség, az adott (nem regisztrált) látogatók IP-címe bekerül az adatbázisukba.
  • Zsoxx #4
    Hogy követi azokat, akik nem is tagok? Regisztráció nélkül nem is lehet semmilyen FB-profilt megnézni.
  • Skylake #3
    Még annyit, hogy ha komplexen akarjuk nézni, Snowden bűne az volt az amerikai kormányzat nézőpontjából, hogy nyilvánvalóvá tette az USA technológiai kolonizációs törekvéseit. Elárulta, hogy ez a nagy, user szempontból csodálatos, amerikai-központú informatikai forradalom mögött, amelynek kézzelfogható eredménye az, hogy olyan kommunikációs eszközöket (technológiákat) tett felhasználók százmillióinak kezébe, amelyek 20-30 éve scifi kategóriába tartoznak - kőkeményen ott van e technológiák totális becsatornázási igénye, és ezen igény kielégítése soha nem látott, ugyancsak 20-30 évvel ezelőttről scifi kategóriába tartozó adatgyűjtési célokra. És ennek a rendszernek vitathatatlanul és szükségszerűen (mivel "mindenki fenn van" és "ami nincs fenn, az nem létezik") koronaékszere a Facebook.

    Meg a felhasználók informatikai-mélyhülye százmilliói, akik beszopják, hogy mindez a cirkusz a monitorjuk és mobileszközükön ingyen és csakis értük van.