Berta Sándor

Tudni fogja a Google, hogy mire van szükségünk

A mobil személyi asszisztensek feladata, hogy ne nekünk kelljen keresni a dolgokat, hanem az információk találjanak meg minket.

A digitális asszisztensek egyre jobban átszövik az életet. A Google Now 2012 óta érhető el, de a cég mögött a többi, az Apple, az Amazon és a Microsoft sem akar lemaradni, s készítik saját megoldásaikat. A webes konszern személyi asszisztens rendszere különböző formákban nyújt információkat a felhasználóknak attól függően, hogy az illető éppen hol tartózkodik és mire van szüksége. A platform egyre jobban fejlődik és számos új funkciót kapott; az utolsó kiegészítés a Google Now on Tap volt, amely lehetővé teszi, hogy az adatokat akár más alkalmazásokba is integrálni lehessen, illetve ott is lekérhetők legyenek.

A világ a mobilitás növekedése felé halad, de mit jelent mindez az információk és a keresés szempontjából? Aparna Chennapragada, a Google termékmenedzsere szerint három alapvető dologra van szükség. Az első, hogy a mobil készülékekre elérhetők legyenek az információk és az emberek gyorsan válaszokat kapjanak a kérdéseikre. A második, hogy a felhasználók nem úgy keresnek, mint az asztali számítógépeken. Az okostelefonokon a valóban fontos dolgokat végzik csak el, például az Uberen keresztül kocsit hívnak vagy zenei fájlokat játszanak le a Spotify rendszeréből. A harmadik fontos változás pedig az, hogy nem az embereknek kell majd megtalálniuk az információkat, hanem azok fogják megtalálni őket.


"Star Trek rajongó vagyok. Ha a Star Trek ismét elérhető lesz a televízióban akkor ezt az információt meg akarom kapni a mobilomtól. A készülékemnek tudnia kell, hogy a sorozat rajongója vagyok és ha ott valami fontos dolog történik, akkor tájékoztatást akarok kapni róla" - mondta Chennapragada. A legnehezebb ugyanakkor, hogy a felhasználóknak a megfelelő információt a megfelelő időpontban szállítsák le. Nem lehet ugyanis hatalmas adatmennyiséget elérhetővé tenni, szükség van a megfelelő szűrőkre és annak kiderítésére, hogy mi és milyen összefüggésekben fontos az egyes személyeknek. Figyelembe kell venni azt is, hogy az illető éppen hol tartózkodik és az adott pillanatban milyen igényei vannak, továbbá, hogy milyen dolgok iránt érdeklődik.

A menedzser úgy véli, hogy a digitális asszisztensekkel kapcsolatos nagy fejlesztéseknek a kezdetén vagyunk csupán. Számukra az a kérdés, hogy vajon tudnak-e a felhasználóknak válaszokat szállítani és támogatni őket abban, hogy elintézhessenek különböző dolgokat. A Google Now kapcsán egy olyan stratégiát követnek, amelynek az egyik eleme az, hogy a mindennapi élethelyzetekben hány szituációban segíthetnek, míg a másik annak még pontosabb megállapítása, hogy az illető éppen hol tartózkodik. Nem lehet jó digitális asszisztenst kínálni akkor, ha nem tudják, hogy egy személy éppen milyen helyzetben van.

A Now on Tap nevű új funkció - amit az aktuális, 6.0-s Android-verzióba (Marshmallow) integráltak - még intelligensebbé teheti az okostelefonokat. Ez az információkat közvetlenül más alkalmazásokból is elérhetővé teszi, így azokból nem kell kilépni a funkció használatához. Ez azonban csak az egyik elem: ahhoz, hogy a digitális asszisztens okosabb legyen, szükség van partnerekre is, akik hozzáférést biztosítanak bizonyos információkhoz. Olyan platformot kell létrehozni, amelynél a külső cégek, a fejlesztők és a startupok kísérletezhetnek a szolgáltatással.


A Google Now esetében sokszor még hiányoznak a szükséges információk, például sok légitársaság nem támogatja a szolgáltatás használatát. Jelenleg mintegy 100 partnercég vesz részt a munkában az Amerikai Egyesült Államokban, például a Spotify, a Lyft vagy a Runtastic. A jövőben ezt az együttműködést még jobban kiépítenék. Számos Google Now-funkció az Android Wear fő elemét képezi, az okosórákon azonban még nehezebb elérni, hogy valóban csak a legfontosabb események és információk jelenjenek meg. Itt nincs lehetőség például kibővített menü alkalmazására. Amennyiben nem sikerül az eredményeket azonnal és elsőre megjeleníteni, akkor ennyi volt a dolog.

Ki kell emelni, hogy a szolgáltatás csak azután vehető igénybe, ha az emberek előzetesen hozzájárulnak a személyes adataik megosztásához. Ezzel párhuzamosan fontos az átláthatóság is, hogy az internetezők lássák melyik funkcióhoz melyik adatukat használják fel és az információk milyen célokat szolgálnak. Amennyiben ugyanis ismert a funkciók működése és hasznossága, akkor megérthető az is, hogy mire kellenek az adatok. A személyi asszisztens-rendszerek ugyanakkor bizonyos esetekben és területeken, például a közlekedésben, veszélyforrásnak számítanak: nemrég egy teszt során a Google Now 3, a Siri 3,4, a Cortana pedig 3,8 pontot kapott. A szakértők szerint mind a három megoldás jelentős mértékben eltereli az autóvezetők figyelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiralysanyi #4
    "Az okostelefonokon a valóban fontos dolgokat végzik csak el, például [...] zenei fájlokat játszanak le a Spotify rendszeréből. "

    Valahogy mást jelent nekem, és mást ennek a nőnek a "valóban fontos" kifejezés. :)
  • CairoJack #3
    Én a google nélkül is tudom. Kva sok pénzre. Ad is ilyet a google? Neeem, hát akkor maximum csak arra jó, hogy kémkedjen utánunk 24/7-ben.
    Pfff...
  • Cat #2
    "de méé?? mé kell hogy ez legyen?"

    Nem értem a kérdést. Mert ezt akarják az emberek. Azért fejlesztik ezeket a szolgáltatásokat, mert kényelmesebbé akarják tenni az életet. Senki nem kötelez rá téged arra, hogy használd. Mi egyébként is kimaradunk belőle, mint minden angol nyelvű szolgáltatásból, szóval felesleges a sírás.
  • overseer-7 #1
    de méé?? mé kell hogy ez legyen?

    csak két könyvet tegyenek már ákötelező olvasmánnyá..
    Orwell - 1984
    és Huxley - Szép új világ

    tudom, hogy csak fikció meg minden.. de már félig kiépült ez a világ.. és most is építjük tovább. A saját börtönünket falazzuk.
    Sok buta birka