Berta Sándor

EU kontra Google - kártérítési perek is indulhatnak

A tengerentúli társaságnak nem csupán az Európai Unió vádjaival kell szembenéznie.

A The New York Times írta meg, hogy nem elég, hogy a Google ellen európai uniós eljárás indult, de később polgári jogi kártérítési perekre is számíthat. A vizsgálatban érintett vállalkozások számára a Hausfeld nemzetközi ügyvédi iroda és az Avisa tanácsadócég létrehozta a grip.eu nevű európai platformot. A grip szó a Google Redress & Integrity Platform elnevezést takarja. Az üzemeltetők azt ígérték az ügyfeleknek, hogy információkkal látják el őket a Google elleni vizsgálat kapcsán. Amennyiben pedig a konszern kartellbüntetést kap, akkor sor kerülhet a kártérítési perek elindítására.

Az Európai Bizottság piaci versenyt akadályozó tényezőnek tartja a Google ár-összehasonlító alkalmazását. A testület előzetes álláspontja szerint a társaság magatartása hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit, ezért az ellentétes az uniós trösztellenes szabályokkal. Az óriáscég Androiddal kapcsolatos magatartását is vizsgálják. A Google minderre úgy reagált, hogy azok az állítások, amelyek szerint kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak. Ennek ellenére Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa hajthatatlannak tűnik az ügyben és kiterjesztené a vizsgálatot.

Az amerikai újságnak Laurent Geelhand, a Hausfeld egyik partnere azt mondta, hogy eddig egy alapvetően állami szempontból lefolytatott eljárásról van szó, ugyanakkor az még kérdéses, hogy a Google-t bepanaszoló sértettek kaphatnak-e és ha igen, mekkora kártérítést. A szakember nem akart találgatásokba bocsátkozni a lehetséges kompenzáció nagyságáról, a Google pedig nem akart állást foglalni az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #1
    "versenyt akadályozó tényezőnek tartja a Google ár-összehasonlító alkalmazását."

    "hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit,"

    ezt valaki magyarázza már el nekem... miért rossz, ha valamit olcsóbban vehetek meg?!