Berta Sándor

Bizton­ságosabbá tehetik a jelszavakat az emodzsik


Az emodzsik a zárójelek és egyéb írásjelek kreatív kombinációjával kialakított, szöveges üzenetben vagy e-mailben érzelmek kifejezésére hivatott hangulatjelek (emotikonok) bonyolultabb megfelelői. A jelrendszer szülőhazája Japán. Az emodzsik egyaránt népszerűek a WhatsApp, a Facebook, az Instagram és a Twitter rendszerében, lassan átveszik a szleng helyét, s a jövőben egy újabb területen terjedhetnek el. Egy brit biztonsági cég ugyanis azt fontolgatja, hogy a számok helyett emodzsikat alkalmaz majd a jelszavakban. A több mint 1200 jel ugyanis sokkal nagyobb variációs lehetőséget kínál és ezáltal az eddiginél sokkal biztonságosabbá teheti a jelszavakat.

Az alternatív felhasználás ugyanakkor magában hordozza a félreértés és a hibázás esélyét, bár Anatol Stefanovics, a Berlini Szabadegyetem nyelvésze szerint az emodzsiknál eleve nincs jó vagy rossz válaszlehetőség. A szakember a különleges írásjelek használatát kutatja a nyilvános kommunikációban, például a Twitteren és a Facebookon. A nyelvész biztos abban, hogy az olyan emberekkel, akiket jól ismerünk, akár teljes beszélgetéseket is lehet folytatni kizárólag emodzsik alkalmazásával, egészen addig, amíg nagyon egyszerű és előrelátható dolgokról van szó.

A partnerével megpróbált egy héten át csak emodzsikkal beszélni, de számos félreértés történt. Próbálkozni persze lehet, de nagyon gyorsan akadályokba ütközik a felhasználó. Az egyik probléma, hogy az emodzsiknál nincs nyelvtan, a másik pedig, hogy nehezen lehet a segítségükkel bonyolultabb dolgokról beszélni. Az Instagramon már majdnem minden második szöveg tartalmaz ilyen jeleket, a leggyakrabban a finnek élnek ezzel a megoldással.


Nuro Ovüc, a Brémai Művészeti Főiskola munkatársa egy további problémára is felhívta a figyelmet. Szerinte az emodzsik "túl édesek" és ezért elsősorban a 7 és 13 év közötti gyerekek számára érdekesek. Emellett az is gond, hogy az Unicode rendszerében csak lassan bővülnek a támogatott emodzsik, de a térhódításukat ez még sem gátolja meg, sőt. A Disney például egy külön YouTube-csatornán filmeket mesél el emodzsi stílusban és dalszövegeket jelenít meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • heist #3
    Hát ez mi a büdös franc
  • Macropus Rufus #2
    ez de szar :D
    rajzold már be a jelszavad. :D :D
  • hartmano #1
    Fiam, te jól tudsz rajzolni, gyere már és rajzold ide ebbe a füzetbe a jelszavam, vettem hozzá színes ceruzákat is...