Berta Sándor

Különböző bőrszínű emodzsikat tesztel az Apple

A felhasználók naponta több milliárd hangulatjelző ikont küldenek el egymásnak, de eddig mindegyik fehér embert ábrázolt.

Napjainkban a digitális kommunikációban komoly szerepet játszanak a hangulatjelek, ami a jövőben csak tovább erősödhet, ugyanis a The Next Web információi alapján az OS X operációs rendszer 10.10.3 és az iOS 8.3 egyik béta verziójában új funkció lesz elérhető. Ennek lényege, hogy az emberek egyszerűen módon meghatározhatják majd az elküldendő emodzsikban szereplő figura bőrszínét.

A kiszivárgott hírek szerint az internetezők összesen hat bőrszín közül választhatnak majd, ezek Thomas Fitzpatrick amerikai dermatológus észrevételein és a róla elnevezett skálán alapulnak. A tudós közel 40 évvel ezelőtt fejlesztette ki a különleges bőrszín-meghatározó eljárását. Eddig az emodzsikban többnyire csak fehér és sárga bőrű figurák léteztek, a tervezett újítással azonban ez megváltozhat és ezzel ezen a területen is megjelenhet az emberi sokszínűség.

Mark Davis, a Google és Peter Edberg, az Apple munkatársa korábban javaslatot nyújtott be ezzel kapcsolatban az Unicode konzorciumhoz, amelynek számos szoftverfejlesztő cég a tagja. Ahhoz, hogy a különböző eszközök támogassák az új emodzsikat, szükség van az Unicode engedélyére. Természetesen számos olyan jellemző van, amely alapján megkülönböztethetők egymástól az embereket, például a haj, a bőrszín vagy az eltérő arcszőrzet, de az Unicode nem tudja mindegyiket figyelembe venni.

Az Apple már korábban is felkarolta ezt a területet. 2012 januárjában vált ismertté, hogy az iOS 5 előre telepített emodzsikönyvtárral érkezik. Az emodzsik a zárójelek és egyéb írásjelek kreatív kombinációjával kialakított, szöveges üzenetben vagy e-mailben érzelmek kifejezésére hivatott hangulatjelek (emotikonok) bonyolultabb megfelelői. A jelrendszer szülőhazája Japán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M0RN1NGST4R #13

  Utoljára szerkesztette: M0RN1NGST4R, 2015.02.26. 08:26:08
 • xyl #12
  Amerikában a buszon veszekednek a fehérek, és feketék, hogy ki hova üljön. A soffőr megelégeli, és azt mondja: Figyeljenek, ezen a buszon mától nincsenek fehérek és feketék, csak kékek! Világoskékek elől, sötétkékek hátul! Kb. ez ugrott be. Egyébként pedig legyenek mondjuk búzavirágkék színűek, az nem is túl sötét, nem is túl világos, és garantáltan nincs ilyen színű ember (cornflower blue, #6495ED)
 • syn7h37ic #11
  Ójeee!
  Most már biztosan ki lehet fejezni a megfelelő módon valakinek ha el akarja küldeni valahová. Eddig nem volt semmilyen megkülönböztetés a szmájlikban, most már lehet rasszista szmájlit is küldeni. De sok eszük van ezeknek. Pont visszájára fog elsülni.
 • wraithLord #10
  A sárga csokit nem akarja valaki kitalálni? Csak fehér van meg barna/fekete.

  Rigó is csak sárga és fekete van. A fehér selejtes. Ez nem csak politikai inkorrektség, de aktív rasszista véleménynyilvánítás is.

  Ráadásul az oké, hogy az emoticonok mostantól reprezentálni fogják az összes rasszt, alrasszt, de a betűk általában feketék... :D
 • Ender Wiggin #9
  manapság már mindent csak politikailag korrekten lehet, mert különben valaki mindig sír.
 • Tinman #8
  Egyetlen egy nagy orrú emódzsit nem látok... már megint a zsidókat veszik semmibe. :-(
 • Archenemy #7
  De hát eddig nem volt különbség a smileyk közt, ami pont azt az érzetet erősítette, hogy bőrszíntől függetlenül mindenki ugyanúgy szomorú, jókedvű, stb. Így meg lesz különbség, ami könnyen szegregációhoz vezethet :D
 • ostoros #6
  Újabb felesleges dolog a bitek fogyasztására.
 • Sir Cryalot #5
  -bőrdzsekis emojit !!
 • Tetsuo #4
  Mindenki csak olyan színt használhat, amilyen a bőrszíne? :-D Ha nem, akkor minek?