Berta Sándor

25 éves a mosolysmiley

A nevetés, az öröm vagy éppen a bánat jeleként ma emberek milliói használják a számítógépes és a mobil kommunikációban a smiley-jeleket.


Scott Fahlman
Scott Fahlman immár 30 éve kutatja a mesterséges intelligenciát, a neurális hálózatokat, a beszédfelismerést a Carnegie Mellon Egyetemen. Az elismert 59 éves informatikus mégsem a munkájával szerzett világhírnevet, hanem a :-) jel megalkotásával. A szakember 1982-ben olyan szimbólumot keresett, amelynek segítségével az ember jelezheti a világhálón a vicceket. Napokig gondolkodtak a kollégáival, végül megalkották a jól ismert :-) jelet.

A premierre az egyetem online fórumán zajló beszélgetésben került sor. Az informatikusok a humorról és a fizikai kísérletekről vitáztak. A komoly szakemberek nagyon hosszadalmas vitát folytattak a humor megjelenéséről az interneten és arról, hogyan lehetne kifejezni azt, ha valaki viccel, hiszen kizárólag betűk és számok álltak rendelkezésre. A kutatók két napon keresztül vitáztak.

Az első ötlet Neil Swartz, egy ma Chicagóban élő programozó nevéhez fűződik, aki a (*) jelet javasolta a viccek jelölésére. Anthony Stentz, a Carnegie Mellon Egyetem Robotika Intézetének jelenlegi professzora továbbment és közölte: jelölje a (*) jel a jó és a (%) jel a rossz vicceket. A teljesen élvezhetetlen viccek számára pedig kitalálta a *% jelet. Keith Wright a & jel mellett tette le a voksát. Scott Fahlman végül szeptember 19-én bemutatta az elképzelését: "A következő jelet ajánlom a vicc jelölésére: :-)"

Az új divat hihetetlen gyorsasággal terjedt el. Egyes amerikai kutatóintézetek munkatársai, amelyek már össze voltak kötve egymással az Arpanet segítségével azonnal elkezdték alkalmazni. Így jutott el a :-) először a Xerox PARC kutatóközpontjába, Kaliforniába. James Morris, a Carnegie Mellon Egyetem informatikai professzora röviden csak annyit üzent az ottani kollégáinak: "Ez egy kommunikációs áttörés".

Morris alkotta meg a (:-) jelet, majd ezt követte az Abraham Lincolnra emlékeztető (=|:)=) jel, a denevéreket (^^°-°^^) és a cigarettázókat (:-Q) ábrázoló jelek. "A bonyolultabb smileykat nem gyűjtöttem össze, de szép, hogy néhány ember számára ilyen mulatságos hobbi alakult ki belőle. Ugyanakkor utálom a grafikákat, amiket számos cég a piacra dob, teljesen tönkreteszik az egészet. A :-) vagy a :-( jelet egyébként naponta csupán néhányszor használom" - nyilatkozta a mosolysmiley atyja. Ezeket az emotikonokat azóta világszerte használják, kivételt egyedül Japán képez, ahol a mosolyt így (^_^), a szomorúságot pedig így ó_? jelölik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)