Berta Sándor

Átalakítja a nyelvet a netes kommunikáció

Eddig úgy vélték a szakemberek, hogy a chatbeszélgetésekben és a rövid szöveges üzenetekben használt rövidítések és smiley-jelek (emóciós ikonok) ártanak a beszédnek. Ez viszont közel sem egyértelmű.

A WhatsApp segítségével óránként 41 millió üzenetet küldenek a felhasználók, a Twitternek százmillió, a Facebooknak egymilliárd regisztrált tagja van s az SMS is rendkívül népszerű. Mindez azt mutatja, hogy az emberek még sosem akartak annyira kommunikálni, mint napjainkban. Olyan, mintha az emberiség újra felfedezte volna az írást és ezzel párhuzamosan az eddig bevált írásjegyeket kidobta volna az ablakon. Az internetes kommunikáció jól tanulmányozott területnek számít. A chateken zajló érdekes írásstílus iránt már az 1990-es évek végén érdeklődni kezdtek a nyelvtudósok, de átfogóbb kutatások csak az elmúlt évtizedben végeztek. Mi történik a mondatrenddel? Hogyan változott meg a helyesírás? Mikor használunk smiley-jeleket? A szakemberek ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresik a választ évek óta.

"Egy időben abból indultak ki a kutatók, hogy a chates kommunikációból valami hiányzik és a felhasználók ezeket a réseket töltik ki a smiley-jelekkel. De közel sem ennyire egyértelmű a dolog" - hangsúlyozta Georg Albert, a Landaui Egyetem munkatársa. Egy másik vélemény alapján az emotikonok azért népszerűek, mert használatukkal nem kell ügyelni a helyesírásra és gyorsabban lehet leírni egy ;-) jelet, mint az általa kifejezett érzést vagy hangulatot betűkkel. Felmerült az is, hogy az életünkkel, életvitelünkkel párhuzamosan a párbeszédek is gyorsabbá váltak és ehhez alkalmazkodnak a felhasználók.


Albert szerint sokkal inkább arról van szó, hogy sokan szeretnek kísérletezni és a kreativitásukat a billentyűzet segítségével élik ki, és persze minden csoportnak és platformnak megvannak a saját kódjai és szokásai. Az emberek számára unalmas az, amit mások használnak, egyediek akarnak lenni az írásmódjukban is. Azonban vannak olyan szokások, amelyek hosszú életűek, a Twitteren például gyakori a #omg vagy a #hach használata, míg a Facebookon a 30 éve létező emóciós ikonok népszerűek.

Beate Henn-Memmesheimer nyelvész, a Mannheimi Egyetem professzora szerint az írás egyre inkább differenciálódik. A legtöbb felhasználó probléma nélkül vált a különböző írásstílusok között. Összességében elmondható, hogy az emberek egy része a korábbinál gyakrabban ír, még ha nem is mindig a helyesírási szabályoknak megfelelően. Az írásstílust a Facebook is megváltoztatta; mióta a közösségi hálózaton sokan osztják meg a magánéleti és a munkahelyi élményeiket, azóta többen figyelnek arra, hogy helyesen írjanak.

Tavaly februárban írtunk arról, hogy a digitális technológia, többek között a közösségi oldalak, a videomegosztó portálok és a mobiltelefonos rövid szöveges üzenetek menthetik meg a kihalófélben lévő nyelvek egy részét. Ugyanakkor volt olyan vélemény is, miszerint a Twitter és az SMS veszélyeztetik a nyelvet, mert gyakorlatilag teljesen visszavetik a fiatal felhasználók íráskészségét, s emiatt már nem lesznek képesek normálisan fogalmazni, illetve írni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shiny Copperpot #10
    Látom a sok "okos" _majdnem_ megértette, hogy miről szól ez a rendkívül bonyolult írás... Le a bonyolult cikkekkel, a népnek elég a címsor, arra is meg tudják írni, hogy ez hülyeség, ők jobban tudják! :)
  • cateran #9
    "Átalakítja a nyelvet a netes kommunikáció"
    WTF? O`rly? Roflol....
    Igaz, a nyelv enelkul is naprol-napra valtozott es valtozik,(sot valtozni fog) de ne is torodjunk vele:D Le a zinternettel!:D
  • smv #8
    Nekünk azt tanították suliban, hogy "A nyelv egy folyamatosan változó jelenség". Akkor ez mitől is meglepő?
  • Renegade #7
    még egyszerübben megfogalmazva:

    ha bővíted a szókincsedet, ilyen-olyan zsargonnal, és ezeket megfelelő helyen használod, akkor fejleszted magadat és szókincsedet. Ha viszont a hétköznapi beszédben túl sokat használod, akkor silányítod azt.

    A fogalmazásbeli hiányosságokról meg még nem is beszéltünk: "Őööö, figyej má, na izé, őööö, tudod bazmeg, na, az azé cool."
  • Zoliz #6
    Ezt a bullshitet..
    Bár egy-egy újságírónak előny ha rajta kívül szinte mindenki smájlikkal "gügyög"
  • Renegade #5
    végül is igaz, ha egy nyelv silányul, az is fejlődés, bár nem látom be mi a kihívás a take, !!!4444, LOL,N0bz, Gyüsz topogni gecó? elsajátításában :-)

    remélem sejted, hogy az általad felhozott példa, nincsen ok-okozati összefüggésben a mondanivalód első felével.
  • AgentKis #4
    Amelyik nyelv "él" az változik is. Öregapáink nyelve sem volt olyan, mint az ő öregapáiké, csak erről nem nagyon tudtak, ezért azt hiszik, hogy ez egy teljesen új jelenség, holott erről szó sincs!
    Kommunikációra való a nyelv, mindenkor alkalmazkodik az új kihívásokhoz.

    Aki ezzel a folyamattal nem ért egyet, az tanuljon latint, vagy más holtnyelvet...

    Hogy is mondják latinul, az alábbi szöveget?
    - Linkeld be azt az animácós videót, amelyiket már kétezren lájkoltak.
  • gulyasandras #3
    Neked is Nádasdy az istened? :(
  • Cat #2
    A nyelvészek szerint nincs magasabb vagy alacsonyabb rendű nyelv. Rengetegféle írásrendszer, nyelvtani szerkezet stb. van, és a nyelvek önmagukon belül is folyamatosan dinamikusan változnak. (Az ősmagyart mi se értenénk, de attól az még nem rosszabb.) Az, hogy most rövidítés lesz, ez van, a lényeg, hogy a kommunikáció információtartalma ne csorbuljon.

    Nomeg pl. az csak provinciális magyar berögzödés, hogy "helyes kiejtés"; mivel kis országunk van ezért nincsenek nagy nyelvjárási különbségek, ellenben bárhova megyünk Európában országon belül akkora eltérések vannak, hogy konkrétan az azonos anyanyelvűek nem értik meg egymást.
  • Renegade #1
    Meglep, hogy vannak olyanok, akik szerint, nem probléma a túlzásba vitt rövidítgetés, indokolatlan smiley használat.